KİRAZ üretiminde Türkiye'de ilk üçte yer alan Manisa'da, ihracat rakamları da sevindirdi. Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, başta Almanya ve Rusya olmak üzere 25 ülkeye kiraz satıldığını belirterek, bu yıl kentten 38 bin 450 ton ihracat gerçekleştiğini açıkladı.
Manisa'da her yıl artan kiraz üretimi, ihracatıyla çiftçinin yüzünü güldürdü. Türkiye'de kiraz ağacı bakımından birinci, üretimde de ilk üç il arasında yer alan Manisa'da, bu yıl 40 bin ton civarında kiraz üretimi yapıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, "Kiraz üretimine baktığımızda dünyada Türkiye birinci sırada. Manisa, Türkiye'de ağaç bakımından birinci sırada. Ama verimde ilk üçte yer alıyor. Yakın gelecekte birinci sıraya oturacağız. 100 bin dekar alanda kiraz üretimi yapılıyor. Geçen yıl Türkiye'de 445 bin ton kiraz üretimi yapıldı. Bunun 40 bin tonu Manisa'da üretildi, 38 bin 500 tonu yurtdışına ihraç edildi. Türkiye'de en çok kiraz ihraç eden il durumundayız. Bu yıl da kiraz üretimimiz 40 bin ton civarında. Bunun 38 bin 450 tonu ihraç edildi. 40 tona yaklaştık" dedi.
ÜRETİMİN TAMAMINA YAKINI YURTDIŞINA
İlk erkenci kirazın Manisa'dan yurtdışına ihraç edildiğini dile getiren Çebi, "İlk çıkmasından dolayı fiyatlar yüksek oluyor. İlk fiyatlar üreticiyi memnun etti. 10-12 liradan ihraç edildi. İleriki dönemlerde 4-5 liraya kadar düştü" dedi. Manisa'nın kiraz üretimine çok müsait olduğuna dikkat çeken Çebi, özellikle Manisa'da üretilen kirazların Rusya ve Almanya'da çok sevildiğini söyledi. Çebi, konuşmasına şöyle devam etti:
"Organik kiraz üretimi ve pazara yönelik çalışmalarımız var. Yurtdışı pazarın ihtiyacını sağlamak ve daha çok sevilen kiraz çeşitlerinin yaygınlaşması için eğitim çalışmaları yapıyoruz. Neredeyse ürettiğimizin tamamını yurtdışına satıyoruz. 38 bin ton ihraç edilen kirazın en büyük bölümünü 16 bin tonunu Almanya'ya, 13 bin tonunu da Rusya'ya ihraç ediyoruz"
Yorum Yazın