0
Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde ihracat firmalarının ilgi göstermemesi nedeniyle Yeşilyurt kirazının fiyatı düştü. Sezonun ilk günlerinde bahçeden kilosu 4 TL’ye alınarak tezgahta 6-7 TL’ye satılan kirazın fiyatı son günlerde manavlarda 1-2 TL’ye kadar geriledi. Fiyatlar düştüğü için maliyetlerini karşılamakta zorlanan üreticiler ürününü ağaçların dalında bıraktı.
Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, geçtiğimiz yıl 30 Mart’ta gerçekleşen zirai don olayı nedeniyle hiç kiraz üretilemediğini anımsattı. Bu yıl verimin iyi olduğunu belirten Solmaz, ancak ihracatçıların gelmemesi nedeniyle ürünün dalında kaldığını ifade etti. Tarım uzmanlarının Yeşilyurt kirazını kalibre, aroma ve gıda güvenliği açısından ‘üst kalite’ olarak nitelendirdiğini söyleyen Solmaz, “Hasat dönemi verimin yüksek olması üreticileri sevindirdi. Ancak ihracatçı gelmeyince dalında kaldı. İç piyasada ise talepten fazla arz olduğu için fiyat düştü. Kaliteli kirazlarımız 2-3 TL’den bahçeden alınıyor ama bunan yanında düşük çaplı, küçük kalibreli ürünler 1-2 TL’ye alınıyor. İhracatçılarımız gelseydi daha iyi fiyatlardan satılacaktı.” dedi.
Solmaz, kiraz hasadının ilk günlerinde, ilçede bin 200 ton civarında kiraz rekolte beklediklerini, esnafın yıl içinde yaklaşık 500 ton kiraz satabildiğini, bin ton kirazın ihracatçıyı beklediğini belirtmişti.
Yeşilyurt Molla Kasım mahallesi Muhtarı Musa Taşdemir, kiraz rekoltesinin memnun edici düzeyde olduğunu, ancak ihracat yapılmadığı için kirazların toplanmadığını ifade etti. Sadece kentteki manav tezgahlarında yapılan satış ile arzın tüketilemediğini anlatan Taşdemir, “Ürün para etmeyince kiraz dalında kaldı. Üretici o kadar emek çekiyor. Daha sonra hasat döneminde üretici ile işçiler ortak oluyor. Bu da kazandırmıyor. İlk dönem kirazın fiyatı tezgahta 7 TL’den başlamıştı. Şimdi 4 TL’ye düştü kaliteli kiraz. Daha küçük kalibreli kirazlar 4 kilosu 5-10 TL’den satılıyor.” şeklinde konuştu.
Doğanşehir ilçesinde kiraz üreten Hüseyin Aydın, bu yıl ağaçların çok verimli olduğunu, ancak alıcı olmadığı için sıkıntı yaşandığını belirtti. Kendi ağaçlarındaki ürünü toplatmadığını söyleyen Aydın, şu ifadeleri kullandı: "Alıcı olacak ki toplayalım. Satmayı düşünüyoruz ama kime satacağız. Ürünü toplamak için işçi çalıştırmak gerekiyor. Bir işçi günde 50 kilo toplayabilir. İşçinin yevmiyesi 50 TL. 1 TL'den satmış olsak ancak giderini ancak karşılıyor. 2 TL den satışa sunsak kimse almaz. Maliyeti kurtarmıyor. En iyisi dalda kalsın. Almak için soran yok. 1 TL deseler 'alın götürün' deriz ama soran yok. Kuşlar yiyecek."
Yorum Yazın