Muğla'nın Milas İlçesi'ne bağlı Ortaköy Mahallesi'nde, 20 kadar maden ocağına giden kamyonların yollarını bozduğunu, neden oldukları toz nedeniyle sağlıklarına ve tarlalarına zarar verdiğini ileri süren bir grup köylü, yolu 2 saat süreyle trafiğe kapatıp, eylem yaptı.
Bugün sat 11.00 sıralarında, Ortaköy Mahallesi'nde toplanan aralarında kadınların da bulunduğu 50 kadar köylü yöredeki kuvars ve feldspat madenlerine giden kamyonların gelip, geçtiği yolu otomobil ve cipleriyle trafiğe kapattı. Yolda kilometrelerce kamyon ve TIR konvoyu oluştu.
Madenlerden aldıkları yükü Güllük Limanı'na götüren kamyonların hayatlarını kabusa döndürdüğünü belirten köylülerden 62 yaşındaki Nazife Sakarya, "Toz içinde kalıyoruz. Ne kapı pencere açabiliyoruz ne de doğru dürüst bir şey yiyip, içebiliyoruz. Evlerimiz tozdan, topraktan kurtulsun. Biz bugüne kadar buna katlandık ancak çocuklarımızın da aynı sıkıntıyı yaşamalarını istemiyoruz. Sağlığımız bozuldu. Çocuklarımız, kamyonların neden olduğu tozdan sürekli öksürüyor. Birilerinin bu duruma artık 'dur' demesini bekliyoruz" dedi.
"MASRAFTAN KAÇMAK İÇİN VERİLEN SÖZLER TUTULMUYOR"
Bölgedeki maden ocaklarının 15 yıldır faaliyette olduğunu belirten köylülerden Serayya Aral ise "Ancak, bugüne kadar bizlere verilen sözler tutulmadı. Halen toz solumaya devam ediyoruz. Bu toz normal değil, maden tozu. Her şeye zararlı. 'Çevreye zarar vermeyeceğiz. Toz kalkmaması için sürekli sulama yapacağız' dediler. Ama masraftan kaçmak için söz verdikleri çalışmaları yapmıyorlar. Yolu kullanan araçların tonajları da çok yüksek. Tonaj kontrolü de yapılmıyor. Önlemler alınmadığı sürece çeşitli hastalıklar çıkacaktır. Geçtiğimiz günlerde hastalanan bir hayvanı muayene eden veteriner tozdan dolayı hasta olduğunu söylemiş" diye konuştu. Aral, vızır vızır geçen kamyonlar nedeniyle köylülerin sokağa çocuklarını salmaya korkar olduğunu da kaydetti.
GÜNDE ORTALAMA 500 KAMYON GEÇİYOR
Ortaköy Mahallesi Muhtarı Mehmet Aral da, "Bölgemizde özellikle feldspat maden ocağı çok fazla. Yolların bozuk olması nedeniyle de çok mağduruz. Halkımızın bu tozdan kurtulması için kalıcı bir yol istiyoruz" dedi. Muhtar Aral, köylerinden ortalama günde 500 kamyon geçtiğini de söyledi.
Jandarma ekipleri, sıkıntıların giderilmesi için bölgedeki maden ocaklarının yetkilileri ile görüşeceklerini belirtmesi üzerine ikna olan köylüler, 2 saat trafiğe kapattıkları yolu tekrar açıp, sessizce dağıldı.
Yorum Yazın