Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Rusya’nın ambargo kararı ve hava sıcaklıklarındaki yükselişle birlikte hasat edilen ürün miktarının artmasına bağlı olarak domates, salatalık, kabakta fiyat düşüşleri devam etti. Bu ürünlerin yanı sıra Rusya’nın aldığı ambargo kararının etkilerini gördüğümüz bir diğer ürün kuru soğan oldu. Kuru soğan ihracatında en önemli pazarlarımız Rusya ve Irak’tır. Rusya’ya yapılan soğan ihracatımızın yaklaşık yarısını yeni hasat edilen soğan oluşturmakta idi. Bu duruma komşu ülkelerde yaşanan karışıklıklar da eklenince kuru soğan fiyatları dibe vurdu. Adana, Hatay gibi illerimizde bazı üreticilerimiz, yaşanan fiyat düşüklüğü nedeniyle ürünlerini daha hasat etmeden tarlayı sürmek zorunda kaldı. Üreticilerimizin alın teri toprak oldu. Geçen yıl aynı dönemde kuru soğanın kilogramını 43 kuruştan satan üreticilerimiz, bu yıl 20 kuruşa alıcı bulmakta zorlanmaktadır. Burada ziyan olan üreticilerimizin emeği, kaybeden ülke ekonomisidir.
Patateste de üreticilerimizin sıkıntıları devam etmektedir. Patateste arzın daraldığı dönemde yüksek fiyat nedeniyle tüketiciler mağdur olurken, üretimin fazla olduğu yıllarda yaşanan pazarlama sorunları nedeniyle düşen fiyatlar da üreticimizi zor durumda bırakmaktadır.
Bu sezon hava sıcaklıklarının yüksek olması nedeniyle Adana’da patates hasadı 10-15 gün daha erken başladı. Nevşehir ve Niğde’de depolarda ürün olduğu dönemde bir taraftan yeni ürünün hasadının başlaması, komşu ülkelerde yaşanan siyasi karışıklıkların ihracatımızı olumsuz etkilemesiyle birlikte Mart ayı sonunda 38 kuruş olan patates fiyatları, Nisan sonunda 25 kuruşa indi. Nisan ayında Adana’da başlayan taze patates hasadına Mayıs ayında Reyhanlı ve Ödemiş de eklendi. Üreticilerimiz bu koşullar altında taze patatesi 25 kuruştan satmaya çalışmaktadır. Üretimde meydana gelen dalgalanmalar ve pazarlamada yaşanan sıkıntılar üreticiden tüketiciye tüm tarafları derinden etkilemektedir. Bu nedenledir ki patates üretiminde istikrarın sağlanması üretici ve tüketici menfaatleri açısından büyük önem arz etmektedir.
Elma, kuru üzüm, çilekte de fiyatlar bu ay geriledi. Elmada ihracatta yaşanan sıkıntılara bağlı olarak fiyatlar, Mayıs ayında da düşmeye devam etti.
Bunun yanı sıra elde kalan ürünlerin bir kısmının meyve suyu fabrikalarına verilmesiyle birlikte fiyatlar 81 kuruştan 68 kuruşa geriledi. Kuru üzümde ise emanete ürün veren üreticilere alıcıların düşük fiyat vermesinin yanı sıra ihracatta yaşanan sıkıntı fiyatlarda düşüşe neden oldu. Rusya’nın ambargo kararından etkilenen bir diğer ürün de çilek oldu. Nisan ayında 3 lira 1 kuruşa satılan çilek Mayıs ayında 2 lira 15 kuruşa düştü.”
Yorum Yazın