0
Yağışlı geçen günlerin ardından mart ile mayıs ayları arasında sedir, çam ve kavak ormanlarında yetişen kuzugöbeği, Muğla'nın Fethiye ilçesinde köylülerin geçim kaynağı oldu. Köylüler, yaş olarak kilosu 100 TL, kuru olarak ise 200 TL'yi bulan kuzugöbeğini toplamak için ormana akın ediyor.
Bahar ayının gelmesiyle Muğla ve ilçelerinde halk arasında kuzugöbeği olarak bilinen Latince adıyla 'Morchella esculenta' mantarı köylülerin yüzünü güldürüyor. Özellikle meşe ve çam ağaçlarının altında yetişen kuzugöbeği mantarı, bu yıl havanın yağışlı ve ılık gitmesi sonucu bol miktarda çıkıyor. Kuzugöbeği mantarı taze olarak tüketilebildiği gibi kurutularak da tüketilebiliyor. Kilosu 100 ile 300 TL arasında değişen kuzugöbeği mantarı köylülerin ilgisini çekiyor. Yağan her yağmur sonrasında ormana akın eden köylüler topladıkları mantarları satarak ev ekonomilerine destek oluyor.
ETTEN DAHA LEZZETLİ
Üzümlü beldesinde yaşayan Ufuk Nuri Basmaz, kuzugöbeği bulmak için ormana çıkan köylülerden. Kuzugöbeği mantarının farklı bir lezzetinin olduğunu söyleyen Basmaz, özellikle ilkbahar mevsimi ile birlikte ormanların kuzugöbeği ile dolduğunu söylüyor.
Kuzugöbeği mantarının kilosunun 75 ile 100 TL arasında değiştiğini anlatan köylülerden Hayri Yılmaz, ilkbahar ayında köylülere ek kazanç kapısı olduğunu açıklıyor. Bol miktarda toplanan kuzugöbeğinin kurutularak satıldığını belirten Yılmaz, "Kuzugöbeği mantarı etten daha lezzetlidir. Diğer mantarlardan farklı bir tadı var. Kurutulmuş kuzugöbeğinin kilosu 300 TL'yi buluyor. Halen pazarda yaş olarak kilosunu 100 TL'den satıyoruz. Bu yüzden köylüler olarak toplanıp ormana kuzugöbeği mantarı aramaya giriyoruz. Hem spor yapıyor hem de mantar topluyoruz." dedi.
Yorum Yazın