Türkiye'nin pamuk ambarı olarak adlandırılan Söke Ovası'nda buğday, mısır gibi ürünlerin de ekimi yapılsa da çok uzun yıllardır susam ekimi hiç yapılmıyordu. Söke'de çiftçilik yapan Mehmet Akalın komşusu ile su yüzünden tartışınca, Söke Ovası'nın tek susam üreticisi oldu.
71 yaşındaki Mehmet Akalın en az 50 yıldır tarım sektörünün içinde yer alıyor. Ovanın başka noktalarında pamuk başta olmak üzere tarımın diğer kollarında üretime devam ettiğini belirten Mehmet Akalın; "Susam ekimi yaptığımız alan 4 buçuk dönüm civarında. Ekim öncesi masraflar özellikle su konusunda anlaşmazlık çıkınca susuz bir bitki yetiştirelim dedik. Susam ektik" dedi.
Susamın diğer ürünlere göre üretim masrafının daha düşük olduğunu belirten Mehmet Akalın; "Masrafı yok ama meşakkati çok. Özellikle hasat döneminde susamların toplanması, bağ yapılması, silkelenmesi uğraştırıcı. Yetişme süreci olumlu gidiyor. Hayırlısı olsun" dedi.
Susamdan umutlu
Türk mutfağında önemli yeri olan susamın perakende satış fiyatının 15 TL civarında olduğunu belirten Mehmet Akalın; "Yaptığım araştırma dönümde 80-100 kilogram susam verimi alındığı yönünde. Başarılı bir susam ekimi yaptığımı düşünüyorum. Tarlamızın durumu güzel. Susam'dan umutluyum" dedi.
Yorum Yazın