Şekerbank

Kocasinan'da Tıbbi Aromatik Bitkilerin İlk Hasadı Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kocasinan'da Tıbbi Aromatik Bitkilerin İlk Hasadı Yapıldı

Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kocasinan Belediyesi ile yaptığı protokolle Kocasinan bölgesinde yetiştirdiği tıbbi aromatik bitkilerin ilk hasadı yapıldı. 

Projeye katkı sağlayan kurumlar olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Arslan ile birlikte Erkilet bölgesindeki 10 dekarlık alanda 46 bin fideden oluşan tıbbi aromatik bitkilerin hasadını yapaldıı.

Programda konuşma yapan İl Müdürü KAYACAN; "Kekikte dünya piyasasının yüzde doksanı Türkiye'nin. Bu bir kültür olayı insanlar yıllarca buğday, arpa, şeker pancarı yetiştirirken gelip bu bitkileri yetiştirin deseniz de insanlar buna dönmüyor. Burada bu bahçenin, denemenin kurulması birilerine kolay gibi gelebilir ama bu durumu ben çok önemsiyorum. Bakanlığımız son dört beş yıldır tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili çalışmalar yürütmekte olup bizde il müdürlüğü olarak şu anda on iki ilçede sadece bu sene doksan bin civarında fide dağıtımı gerçekleştirdik. Burada görmüş olduğunuz tüm bitkilerin hepsinin denemelerini değişik yerlerde kuruyoruz. Ziraat Fakültesinden hocalarımız bu konuda bize destek oluyorlar. Ana tema şu: biz yükte hafif pahada ağır ürünler üretmemiz gerekir. Artık para kazanmak istiyorsak bunun en kolayı tıbbi aromatik bitkiler. Burada yapılan işin bir zorluğu yok. Kocasinan çiftçimiz bu yapılan çalışma ile durumu görecekler. Ziraat mühendisi arkadaşıma teşekkür ediyorum, Haziran 15 de diktiği fideler şu anda hasada gelmiş durumda. Buda güzel, büyük bir başarı. Biz burada vatandaşa çalışılır emek verilirse olabileceğini göstermek istiyoruz. Emek yoğun bir çalışma tıbbi aromatik bitkiler, dekarına baktığımızda buğday, arpa gibi ürünlerden çok daha fazla kazandırdığı görülmektedir. Bu bitkilerin önemi birkaç yıl sonra daha iyi anlaşılacak çünkü şu anda adaçayında, kekikte, tıbbi nanede Pazar sorunu yok. İstediğiniz kadar üretin başta Amerika olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerine çok rahatlıkla pazarlamasını yapabilirsiniz. O yüzden biz istiyoruz ki bu bitkilerin üretimini arttıralım. Üretimi arttırdıktan sonra nakliye için kurutma tesisleri gerekecek. Kurutma tesisleri çok büyük maliyetli değil. Siz öncülük ettiniz. İnşallah önümüzdeki günlerde kurutma tesisi için hem de bunların fidesinin üretilmesi ile ilgili yapılacak küçük yatırımlar bu şehre ve bu ülkeye büyük kazanımlar olarak geri dönecektir. Buradaki çalışma için emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Yapılacak küçük yatırımlar bu şehre bu ülkeye büyük kazanımlar sağlayacak" diyerek sözlerine son verdi.

Kocasinan Belediye Başkanı Başkan Çolakbayrakdar, Kayserinin sanayi ve ticaret şehri gibi ünvanlarının yanı sıra bir tarım şehri olarak da anılabileceğini, bunun yolunun da Kocasinan'dan geçtiğini söyledi.

Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Arslan da katılımcılara ekili bölgede bulunan bitkiler ve kullanım şekilleri hakkında bilgiler verdi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kahramanmaraş Canlı Hayvan Borsası AçıldıÖnceki Haber

Kahramanmaraş Canlı Hayvan Borsası Açıld...

Arazi Bankacılığı ile Atıl Tarım Arazileri Üretime Kazandırılacak!Sonraki Haber

Arazi Bankacılığı ile Atıl Tarım Arazile...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar