Giresun 2113 dekar alanda Kivi üretimi yapılmaktadır.
Giresun'da 2113 dekar alanda Kivi üretimi yapılmaktadır. 2015 Yılı ürün rekoltesi 2000 ton civarında olabileceği tahmin edilmektedir. Kivi meyvesi Giresun'da her yıl Kasım ayı başı ile ortası arasında hasat edilmektedir. Bu durumu iklimsel değişikler etkilemektedir. Meyvenin toplam sıcaklık ve toplam soğuklama ihtiyaçlarını karşılama durumları hasat tarihlerini belirler. Yazları Kurak gittiği yıllarda erken hasat yapılmaktadır. Yağışlı ve soğuk bir dönemde de olgunlaşma gecikmektedir.
Kivi meyvesinin zamanında hasat edilmesi çok önemlidir. Son haftalara girildiğinde içerisindeki kuru madde miktarına sık sık bakılarak (en az haftada 3 defa) hasat zamanı belirlenmelidir. Kuru maddeye gerek Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve gerekse İlçe Müdürlüklerindeki Teknik Elamanlarca bakılmaktadır. Kuru madde bir Refraktometre tarafından 6,5 – 7 aralığını gösterdiğinde hemen hasat başlamalıdır.
Hasatta Kivi meyvesinin sap kısmı meyve dibinden koparılmalı, aksi halde kasalarda meyve etinin zedelenmesine sebep olabilir. Hasat mümkünse sabahın erken saatlerinde, yağmursuz ve serin bir zamanda yapılmalıdır.
Erken hasat, meyve tat ve aromasının tam oluşmasına engel olan bir durumdur ki bu meyvenin piyasa değerini düşürür. Geç hasatta meyvenin manav ömrünü kısaltır, istenmeyen bir durumdur.
Hasat sonrası meyveler açıkta ve güneşe maruz kalacak alanlarda bekletilmemeli, hemen pazara sunulmalı veya bekletilecekse soğuk hava deposunda saklanmalıdır.
Yorum Yazın