Giresun ilinde 2124 dekar alanda Kivi üretimi yapılmaktadır. Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü kivi rekolte çalışmalarında 2016 Yılı ürün rekoltesi 1938 ton civarında olabileceği tahmin edildiği açıklandı. Kivi meyvesi Giresun'da her yıl Kasım ayı başı ile ortası arasında hasat edilmektedir.
Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden kivi üreticilerine hasat zamanından kayıpların az olması konusunda yapılması gerekenleri uyarı da bulunuldu.
Kivi meyvesinin zamanında hasat edilmesi çok önemlidir. Hasat zamanının belirlenmesinin en garantili metodu meyvedeki Suda Çözünen Kuru Madde (SÇKM) miktarıdır. Son haftalara girildiğinde SÇKM miktarına sık sık bakılarak (en az haftada 3 defa) hasat zamanı belirlenmelidir. SÇKM ‘ye gerek İl Müdürlüğü ve gerekse İlçe Müdürlüklerindeki Teknik elemanlarınca bakılmakta. SÇKM değeri refraktometrede 6,5-7 aralığında görüldüğünde hasat zamanı gelmiş demektir ve meyve hasat edilmelidir.
Hasatta Kivi meyvesinin sap kısmı meyve dibinden koparılmalı, meyve sapı ağaçta bırakılmalıdır. Aksi halde kasalarda meyvenin zedelenmesine sebep olabilir. Hasat mümkünse sabahın erken saatlerinde, yağmursuz ve serin bir zamanda yapılmalıdır.
Erken hasat, meyve tat ve aromasının tam oluşmasına engel olan bir durumdur ki bu meyvenin kalitesini olumsuz etkiler, tüketici beğenisini düşürür. Geç hasatta meyvenin manav ömrünü kısaltır, istenmeyen bir durumdur.
Hasat sonrası meyveler açıkta ve güneşe maruz kalacak alanlarda bekletilmemeli, hemen pazara sunulmalı veya bekletilecekse soğuk hava deposunda saklanmalıdır.
Yorum Yazın