Ülkemizde ilk olarak 2017 yılında İstanbul ‘da görülen ve 2018 yılından beri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından survey çalışmaları yapılan özellikle Karadeniz bölgesinde başta fındık ve kivi ürünü olmak üzere diğer meyve ve sebze üretimlerinde de zarara sebep olan Kahverengi Kokarca (Halyomorpha hallys) ile Mücadele hakkında hazırlanan Yalova İl Eylem Planı kapsamında Altınova Subaşı Beldesinde kivi ve meyve yetiştiricileri ile toplantı düzenlendi.
Yalova Kivi Yetiştiricileri Birliğinde düzenlenen toplantıya, Kivi Yetiştiricileri Birliği başkanı Uğur Fidan ve yönetimi, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünden konu uzmanı ve Bölge Sorumlusu Dr. Pınar Göksel, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Necdet Tuncer, Şube Müdürlüğünden konu uzmanı Ziraat Mühendisleri, Altınova İlçe Müdürlüğü konu uzmanları ile çok sayıda üretici katıldı.
Üreticilere Bölge Sorumlusu (Marmara bölgesindeki 10 il) Dr. Pınar Göksel’in sunumu ile Kahverengi Kokarcanın tanımı, yaşayışı, yayılışı, zararı ve mücadelesi hakkında bilgiler verildi. Sunumda Kahverengi Kokarca ile mücadelede en önemli adımlardan birinin mekanik mücadele olduğu ve mevsim itibari ile kışlaklara çekilen böceğin toplanması ve imha edilmesi popülasyonunun artışının önlenmesinde önemli olduğu vurgulandı. Kışlak olarak tabir edilen yerler; bahçelerde bulunan kulübe, ev vb ile insanların yaşadığı kentsel alanlardaki yapıların kuytu köşeleri, duvar çatlakları, açıkta bulunan elbise çarşaf, giysi vb nin bulunduğu alanlar olarak belirtildi.
Bu alanlarda toplu bir şekilde bulunan böcekler kışı bu şekilde geçirdikten sonra bir sonraki yılın Nisan – Mayıs aylarında tarım alanlarında zarar yapmak üzere faaliyete geçiyor. Polifag (Birçok tarımsal üründe zararlı) bir tarım zararlısı olan Kahverengi Kokarca insan ve hayvanlara direk zarar vermiyor. Böceğin yoğun olarak tespit edilmesi halinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi mücadele konusunda önem arzediyor.
Ayrıca Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü teknik personelleri, özellikle hastalık ve zararlılar ile mücadelede kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin Hazırlanması ve Uygulanmasında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bilgilendirme yaptılar. Bitki Koruma ürünlerinin hazırlanmasında nelere dikkat edileceği, ilaçlama suyunun PH aralığı, uygulama sırasında yapılması gereken işler üreticilere aktarıldı.
Daha önce yerel yönetim yetkilileri ile yapılan Kahverengi Kokarca Eylem planı hakkında yapılan toplantılara, diğer ilçelerde de devam edilecek.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın