Altınova Geyikdere’de “Bal Arısının Kivi Bitkisi Polinasyonunda Kullanımın Yaygınlaştırılması Yayım Projesi” tarla günü yapıldı
Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projeleri kapsamında Yalova Altınova İlçesine Bağlı Geyikdere köyünde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen “Bal Arısının Kivi Bitkisi Polinasyonunda Kullanımın yaygınlaştırılması Yayım Projesi” tarla günü yapıldı.
Tarla günü programına Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç, Altınova Kaymakamı Regaip Ahmet Özyiğit, İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Şube Müdürleri, Altınova İlçe Müdürü Mesut Ünal, Kivi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, İl Genel Meclisi Üyeleri Resul Çiftçi ve Ali Çorbacı, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü ve Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünden konu uzmanları, teknik personeller ve çiftçiler katıldı.
Altınova İlçe Müdürü Mesut Ünal’ın açılış konuşmasının ardından İl Müdürlüğünden konu uzmanı Serap Ergün Yıldız ile İlçe Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü ve Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünden konu uzmanları proje ile ilgili bilgiler verdiler.
İl Müdürü Suat Parıldar’da tarla gününde yaptığı konuşmada; “Bu Proje Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Tarafından Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projeleri Kapsamında Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Tarafından Yürütülmektedir.
Projemiz ile; Arının Kivi bitkisinde meyve verimi üzerine etkisi diğer tozlaştırıcı faktörlere göre 6,9 kat daha fazla olduğunu, bal arılarını kivi yetiştiricileri bahçelerinde kullanarak, ağaç başına verimlerini dolayısıyla karlılıklarını arttırdıkları belirlenmiştir.
Bal Arısının Kivi Bitkisi Polinasyonunda Kullanımın Yaygınlaştırılması Yayım Projesi ilimizde 01.01.2019-31.12.2020 yıllarında Altınova-Subaşı, Dereköy, Çiftlikköy-Taşköprü ve Çınarcık-Kocadere havzalarındaki kivi bahçelerinde uygulanacaktır.
Yapılacak proje ile kivi meyvesi üreticilerinin bitkilerdeki ortalama 12 günlük çiçeklenme süresi içerisinde bahçe büyüklüklerine göre uygun sayıda arı kolonilerini bahçede bulundurmaları halinde meydana gelecek kalite ve verim artışını Eğitim ve Yayım faaliyetleri ile (Çiftçi toplantıları, demonstrasyon, kitle yayım vasıtaları, tarla günleri) uygulamalı olarak anlatılacak kivi yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Altınova-Subaşı, Dereköy, Çiftlikköy-Taşköprü ve Çınarcık-Kocadere ilçelerindeki çiftçilerimize yayım yapılması sağlanacaktır.
Bal Arısının Kivi Bitkisi Polinasyonunda Kullanımın Yaygınlaştırılması Yayım Projemizin Altınova İlçesi Subaşı Beldesi ve Geyikdere köyünde demonstrasyon bahçelerinde çiçeklenme 15 Mayıs ta başlamıştır.
Projemiz çalışma takvimine göre proje tanıtım toplantımız, liftlet, sirküler mektup, afiş ve pankart gibi kitle yayım vasıtaları hazırlanmış ve ayrıca medyada da geniş yer verilerek kivi üreticilerine ve kivi sektör paydaşlarımıza tanıtımı yapılmıştır. Proje çerçevesinde; bu yıl Subaşı Beldesinde geniş kapsamlı çiftçi toplantısı gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Projemizin Mart-Nisan aylarında kafes sistemi kurulmuş olup, demonstrasyon bahçemize bal arısı kovanlarımız getirilmiş ve projemizin sistemi tamamlanmıştır.
Bal Arısının Kivi Bitkisi Polinasyonunda Kullanımın Yaygınlaştırılması Yayım Projemizin 48.000 TL Lik bütçesi bulunmaktadır. Bütçenin 23.500 TL’si 1. Yılda 16.500 TL’si 2. Yılda tahsis edilecektir.
İl Müdürlüğümüz bünyesinde kivi üretim sahalarını artırmak amacıyla, havza bazlı projeler, üreticilerimize yeni çeşitler ve yeni uygulamaların tanıtımı, sektörde yer alan paket, ambalaj, depolama ve ihracatımızı artırma çalışmalarımız, Başkanlığımızın Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projeleri ve Ar-Ge çalışmaları yapan Enstitülerimizin katkı ve destekleri ile İlimiz Kivi üretim ve tanıtımında lider konumda olmaya devam edecektir” dedi.
Suat Parıldar’ın konuşmasının ardından Altınova Kaymakamı Regaip Ahmet Özyiğit ve Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç’ da yaptıkları konuşmalarda projede emeği geçenlere teşekkür ederek projenin kivi yetiştiricilerine yararlı olmasını dilediler.
Yorum Yazın