Bursa’nın İnegöl ilçesinde aşırı yağışlardan sonra kiraz fiyatları dip yaptı. Tarladan 1,5-2 liraya satılan kirazın büyükşehirlerde ve marketlerde 10 liradan satılmasına tepki gösteren üreticiler, "Bahçeden Self Servis" uygulaması başlattı. İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, tüketicilerin tarladan gelip kiraz alabileceklerini söyledi.
İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İnegöl’ün meyve üretim merkezlerinden Edebey Köyü’ndeki kiraz bahçelerini gezerek hem ürünleri kontrol etti hem de üreticilerin sıkıntılarını dinledi. Kirazların yağmurdan dolayı çatlayarak zarar görmesinin TARSİM Sigortaları kapsamına alınmasını isteyen Çelik, tarladan 2 liralık çıkan kirazın 10 liraya satıldığını da belirterek, "Kirazı buradan 2 liraya alıyorlar, pazarda, marketlerde 5 liraya, İstanbul’da ve büyükşehirlerde ise 10 liraya satıyorlar. Bunu bir türlü anlamış değiliz. Kirazın ihracatı olmadı, ne olacak yurt içinde dağıtılacak. Bu sefer yurt içine girdiği zaman bari vatandaşlarımız bırakın bol bol yesinler. 2 Lirayı 10 lira yapanlardan Allah sorar" dedi.
"KİRAZIN ÇATLAMASININ TARSİM SİGORTASINA DAHİL EDİLMESİ LAZIM"
Edebey Köyü’ndeki kiraz bahçesinde basın açıklaması yapan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik "Bildiğiniz gibi bu senede yağmurların uzun sürmesinden dolayı 14 bin dekar kiraz üretildi. Kirazcılar bu sene yine para kazanamadılar. Öteden beri söylediğimiz bir şey var; TARSİM Sigortalarının faydasını gördüğümüz alanlar var, göremediğimiz yerler var. Biz sigortacının arkasında duruyoruz Ziraat Odası olarak. "Git gide içi doldurularak gidiyor." Ancak biliyorsunuz daha önce eksperlerle ilgili sıkıntılarımızı söyledik. TARSİM Sigortasına, kirazların yağmurdan çatlamasının da girmesini istiyoruz. İnegöl’de 14 bin dönüm kiraz var. Ülke geneline baktığınız zaman her yerde var. Bu bölgede iklimler değişti. Eskiden alıştığımız Nisan yağmurları, Mayıs yağmurları yerini Haziran yağmurlarına bıraktı. Dolayısıyla her sene arazilerimizi geziyoruz, yaklaşık 6 yıldır Haziran ayında yağmurlar uzun sürüyor ayrıca dolu riski var. Şu ana kadar İnegöl olarak fazla zararımız olmadı. Ama yine de korku içinde bekliyoruz. TARSİM Sigortaları kendilerini bir kez daha gözden geçirsinler. Gerekse eksperlerini daha iyi bir şekilde eğitsinler. Kiraz yetiştirilen yerlerdeki Ziraat Odaları Başkanları Ankara Genel Merkeze dosyalarını ilettiler. Tarım Bakanlığı’nda da duruyor. Bu kiraz çatlaması acilen TARSİM Sigorta kapsamına alınmalı. Buradan sel gitmiş. Bu sel kirazları yıkınca ödüyor ama sudan çatlayınca ödemiyor. Bu sigorta ile ilgili bir durumdur. Onun için bu konuyu bir an önce TARSİM Sigorta içerisine sokmamız lazım. İnegöl’ümüzde ilk ürün olarak çiftçilerin beklediği kiraz ve çilektir. Onlardan da para kazanmadığı zaman kendini doğrultamıyor" dedi.
TARLA İKİ LİRA, MARKETTE 10 LİRA
Kirazın tarladan 2 liradan alınıp, 10 liraya kadar da satıldığına anlam veremediklerini ifade eden Çelik, “Şu kirazı buradan 2 liraya alıyorlar, pazarda, marketlerde bu kiraz 5 lira, İstanbul’da ve büyükşehirlerde 10 lira. Bunu bir türlü anlamış değiliz. Biz para kazanamıyoruz ve insanların da kirazı ucuz yemelerini istiyoruz. Ucuz yemek isteyen vatandaşlarımız gelip kiraz tarlalarından üreticiden alabilirler” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın