Şekerbank

KAYSERİ ŞEKER’İN; SARIOĞLAN ÇİFTÇİLERİ İLE YAPILAN ARABAŞI İKRAMINA YOĞUN KATILIM

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
KAYSERİ ŞEKER’İN; SARIOĞLAN ÇİFTÇİLERİ İLE YAPILAN ARABAŞI İKRAMINA YOĞUN KATILIM

Sarıoğlan Ziraat Odası, Sarıoğlan Çiftçileri, İlçe Protokolü ve Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri ile Kayseri Şeker Yöneticilerini Arabaşı sofrasında buluşturdu. İlgi yoğun olunca arabaşı ikramı, toplantı salonunda yapıldı.

Sarıoğlan Ziraat Odası Başkanı Burhan Akdoğan’ın davetine; Sarıoğlan Kaymakamı Hasan Doğan, Belediye Başkanı Ali Osman Yıldız, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Üyesi Hurşit Dede, Pancar Kooperatifi Denetim Kurulu Üyesi Mehmet Güntay, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, Kooperatif Müdürü İsmet Aksoy, Sulama Birlik Başkanı Metin Aka, Sarıoğlan- Palas Taşıyıcılar Birliği Başkanı İsmail Çatalkaya, Sarıoğlan Süt Birliği Başkanı Lütfü Ünsal, pancar çiftçileri yanı sıra Milliyet Gazetesinden Mehmet Uzel, Sabah Gazetesinden Halil İbrahim Karadavut, Akşam Gazetesinden Mustafa Çiçek de katıldılar. Gazeteciler de izlenimlerinde Kayseri Şeker çiftçisinin nasıl mutlu ve başarılı bir duruma geldiklerini gözlemleme imkanı buldular.

Arabaşı geleneği ile ilgili olarak konuşan Sarıoğlan KaymakamıHasan Doğan; Kayseri, Sivas, Yozgat ve Kırşehir hepsi arabaşı bize ait derler ama arabaşı, Orta Anadolu’nun yöresel bir yemeğidir. Güzelliği ise hiçbir yemekte bu kadar fazla kişi buluşmaz. İster resmi ister ailecek olsun insanları bir araya getirir. Aynen kışın sobanın yanında toplanıldığı gibi olduğuna dikkat çekti.

Sarıoğlan Belediye BaşkanıAli Osman Yıldız; Değerli başkanımız bölgemize geldiği zaman hem çiftçimizi bilgilendiriyor. Hem de birlik beraberlik sağlanıyor. Bunun sık sık olmasını tavsiye ederim. Çiftçilerin Pancar Paralar dağılınca insanlar da canlanıyor. Buradaki nüfus kaybını önlemek için Sayın başkanımızdan bizim isteğimiz bu bölgeye bir yatırım yapmasıdır. Başkanımız bize yardımcı olacaklar. Bu konuyla ilgili olarak yer tahsisi için uğraşıyoruz. Talebimiz büyükşehir belediyesi komisyonuna gönderildi. Haseki Başkan da konuyla ilgilendi. Biz başkanımıza söz verdik. İnşallah bu işi yetiştireceğiz.

Emre Akin Sarıoğlan’ın genç çiftçisi; Ben 5-6 senedir pancar ekiyorum. Buranın genç çiftçilerindenim. Bundan önce hamallık bile yaptım. Çok şükür pancarın parasını kazanıyorum. Şu an iki tane çift çeker motorum var. Ahırda 30 tane hayvanım var. Kurulu düzenim var. Evim barkım iyi. Ben bunları pancardan kazandım. Bunu önce Allah’ıma sonra Hüseyin Akay Başkanıma borçluyum. Bu işte çalışana para var. Başkanım da çalışanın emeğinin karşılığını veriyor. Başkanımın 10 lira fiyat artışı beni 20 bin TL olumlu etkiledi. Allah razı olsun.

Yusuf Başer Sarıoğlan çiftçisi: 2 yılda 200 dekar pancar ektim. Pancar sayesinde paraya para kattım. 40 dekar tarla aldım. Traktör aldım. Üç bin adet sulama borum var. Su kaybım yok tarlamı sistemli suluyorum parayı öyle kazanıyorum. Bir oğlum var 270 dekar yeri suluyor. Şirketimiz bize gübre verdi. Yeri geldi mühendislerimiz tarlamızı incelediler. Hangi tarlaya ne atılır ne kullanılır hepsini öğrendik. Pancar altından pahalı. Artık altın olayı bitti. Şimdi pancar ekip de para kazanmıyorum diyen yalan söyler. Eskiden pancar şirketinden bankaya gittiğimizde bankacı bize temlik yok deyip bizi kovardı. Şimdi düşük faizden temlik alabiliyoruz.

Sarıoğlan- Palas Taşıyıcılar Birliği Başkanı İsmail Çatalkaya; Başkanım geldi geleli pancardan ekmek yemeye başladık. Allah razı olsun. Maus makinalarını alırken Kayseri Şeker ile iş yapacağımız için banka teminat istemedi. Şimdi söküm makinası alacağız. Her banka bize kredi vermek istiyor. Kayseri şekerle beraber bize de güven geldi.

Sarıoğlan Sulama Birliği Başkanı Metin Aka; Hüseyin Akay ve ekibi ilk geldiğinde fabrika batak durumdaydı. Sağ olsun başkanım iyi yönetimiyle fabrikayı bataktan çıkardı. Fabrikamızın her türlü eksiği giderildi. Bir taraftan da yatırımlar yapıldı. Verilen sözler tutuldu. Çiftçimizin alın teri kurumadan paraları ödendi. o yüzden Hüseyin Akay başkanıma teşekkür ediyorum.

Mükremin Aksoy Tatılı köyü çiftçisi ve traktör bayii; Kayseri Şeker’in ödemelerinin düzenli hal alması pancar taban fiyatınınartması, Kayseri Şeker’in durumunun iyileşmesi bizim traktör satışlarımıza, alacaklarımıza da olumlu şekilde yansıdı. Fabrikanın ileriye gittiğini görmek bizi mutlu ediyor. Çiftçiler daha çok büyük makinalara yöneliyor. Firma olarak sadece biz yılda normalde 400-500 traktör makine satarken şu an bu sayı 1000 e çıktı. Bu yıl için 500 adet yeni model 500 adet de ikinci el traktör satışı gerçekleştirdik.

Özer Doğan Yahyalı Mahallesi Çiftçisi; Değerli Başkanımız ve yönetimimiz sayesinde çok güzel paralar kazanıyoruz. Traktörlerimizi yeniledik, evlerimizi alıyoruz. Allah razı olsun deyip kendisine teşekkür ediyoruz.

Bahtiyar Yamanyaşar Palas çiftçisi; Bölgede ki maus’ların sorumlusuyum. Şu anda taşımada çiftçi para ödemiyor. Maus ile yükleme ve nakliye bedellerinin tamamını fabrika ödüyor. Kayseri Şeker’de Güzel şeyler oluyor. Artık çiftçi oturduğu yerden parasını alacak.

Burhan Akdoğan Sarıoğlan Ziraat Odası Başkanı; Benim 6 lı söküm makinam var. Vatandaştan söküm parasını alamadığım zamanlar oldu. Şu anda gününden önce paramızı alıyoruz.

Mehmet Akdoğan Sarıoğlan çiftçisi; Hüseyin Akay geldikten sonra pancar altın değerine gelmiştir. Şimdi yeşil altın olmuştur. Herkesin yüzü gülüyor. Allah razı olsun.

Mehmet Uzel Milliyet Gazetesi; Çiftçilerin hep yüzü gülüyor. Ben suratı asık bir çiftçi görmedim. Ben fabrikanın ilerleyen dönemde çok büyük yatırımlar yapmasını bekliyorum.

Mustafa Çiçek Akşam gazetesi; Burada bir başarı öyküsüne şahit olduk. Kısa süre içerisinde nereden nereye geldiğini çiftçiler de burada gösterdi. Burada emeği geçen herkese teşekkürler. Kayseri Şeker’de çok güzel şeyler başarılmış. Umarım hep böyle olur.

Halil İbrahim Karadavut Sabah gazetesi; Kayseri şekeri geçmişten bu yana takip eden birisiyim. Burada paylaşımcılığı gördüm. Buraya gelirken hazırlıklı olarak gelmedim. Ama kafamdaki birçok sorunun cevabını burada buldum. Bölgedeki çiftçiler biz artık diğer yatırımları bıraktık, şeker pancarına başlayacağız demişlerdi. Geçmiş dönemleri de biliyoruz. İşçi orada maaş alamazdı. Servis çeken arkadaşlar bile işçileri götüremezdi. Benim de Kayseri Şekerde işçi olasım geldi. Allah bu paylaşımcılığınızı ve beraberliğinizi bozmasın.

Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; Kayseri Şeker’de Beş sene önceki durum tamamen değişti. Biz beş senedir burada toplantılar yaparız. Bu sene inşallah o eğitim çalışmalarını tekrardan yapacağız. O toplantılarda daha geniş çiftçi katılımıyla meselelerimizi değerlendireceğiz. Beş sene önce konuştuğumuz konularla bugün ki konuştuğumuz konular o kadar çok farklılık oluşturdu ki, bu tabi ki nasıl bir gelişme içerisinde olduğumuzun bir göstergesidir. Eğer bu anlayış bu birliktelik bu birlik beraberlik, bu ciddiyet, bu disiplin bu güzel çalışma devam edecek olursa eminim ki beş sene sonra konuşacağımız konular yine farklılaşacak.

Allaha şükür geçmişten alınan o ağar borç mirası ortadan kalktı ve 2015 yılı yatırımın başlangıç yılı ilan edildi. Kayseri, Sivas ve Yozgat orta Anadolu bölgesi Nevşehir’in bir kısmında bizim ölçümüzde yatırım yapan bir kuruluşu göremeyebiliriz. Bu bizim geldiğimiz noktanın bir göstergesidir. Şimdi elimizdeki bu yatırımları son hızla tamamlamaya çalışıyoruz. Şarkışla da 20 bin tonluk Boğazlıyan da 40 bin tonluk ve Develide de 20 bin tonluk olmak üzere 80 bin tonluk lisanslı deponun temeli atılmıştı ve inşallah bu önümüzde ki haziran ayının sonuna yetişmek üzere arkadaşlarımız son hızla çalışıyorlar. Kar’da kış’ta bu inşaatlarımız devam ettiriyoruz.

Şarkışla da dört ayda önce bölge müdürlüğü depo ve tarım market inşaatı başlatmıştık. Dört ayda onu bitirdik. Tabi Kayseri şeker böyle bir güce geldi. Bize düşen bu gücü doğru bir şekilde yönetmek. Elimizdeki kaynakları doğru bir şekilde kullanmak doğru yatırımlar yapmak. Bizim kullandığımız her bir kuruş sizin paranızdır onun için de biz her bir kuruşu harcarken on kere düşünüyoruz. On kere düşünüyoruz demek işimizi geciktiriyoruz anlamına gelmez. İşimizi en hızlı şekilde yapıyoruz. Ama bunun sorumluluğunu hissediyoruz taşıyoruz. Bunun vebalinden korkuyoruz. Yanlış yapılacak bir yatırımın yanlış atılacak bir adımın hem bu fabrikaya zarar vereceğini hem de siz çiftçilerimize zarar vereceğini biliyoruz. Onun için de Cenab-ı Allah’a hep dua ediyoruz. Doğru kararlar vermek, ferasetli olmak, doğru adımlar atmak, size daha iyi daha başarılı hizmet yapmak için bize yardımcı olması için duada ediyoruz. Her zaman sizin duanızı da talep ediyoruz zaten. Ve bugünkü geldiğimiz noktada zaten sizin bu dualarınızın bereketini kesinlikle hissediyoruz.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tavuk yumurtası üretimi 1,5 milyar adet olarak gerçekleştiÖnceki Haber

Tavuk yumurtası üretimi 1,5 milyar adet...

Marmarabirlik dünyaya örnek olacakSonraki Haber

Marmarabirlik dünyaya örnek olacak

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar