Kayseri Şeker teminatsız kredi alabilecek kurumlar arasına girdi.
Sermaye Piyasası Düzenleme kurulunun denetimine tabi olan Turkısh Credıt Ratıng isimli Kredi derecelendirme kuruluşu tarafından 2014 yılı kredi dereceleri ile ilgili raporda Kayseri Şeker’in kısa vadeli kredi derecesi yatırım yapılabilir skalasında “İyi kredi derecesi olan A2” seviyesine, uzun vadeli kredi derecesi ise BBB den A-ye yükseldi.
Kredi derecelendirmesi, bir şirketin mali yükümlülüklerini, anapara ve faiz olarak tam ve zamanında ödeyebilme kabiliyetinin ortaya konulması sürecidir. Bu sürecin sonunda şirkete, ne anlama geldiği derecelendirme raporunda açıklanan sembollerle gösterilen bir not verilir. Bir yıl boyunca ilgili şirket yakından takip edilerek, gerçek zamanlı bilgilerle derecelendirme notunu etkileyen gelişmeler nota yansıtılır.
TCR Kredi derecelendirme kuruluşu Kayseri Şeker Kurumunun mevcut ticari riskini yönetebilecek güçte olduğunu teyit etti ve Türkiye’nin en büyük 101. Kuruluşu olduğunu, Uzun ve kısa vadeli borçlarının 365 Milyon TL azaldığı, Karının Son üç yılda istikrarlı şekilde arttığı ve 222 Milyon TL net kar elde edildiği, Şeker Sektöründe %14 paya sahip olan Kayseri Şeker’in mevcut pazar payını artırabileceğine hedefler belirlediğini açıkladı.
Kayseri Şeker’in verimlilik çalışmaları kapsamında; AR-GE Merkezini kurması, Üretim kalitesini artırması, üretim kayıplarının azalması, Çiftçi Meclisini kurması, Coğrafi Bilgi Sistemi ile arazi kontrolü yapılması, Toprak numunesi alınarak özel gübre üretimi yaptırması, Helal Gıda sertifikası alması, FSSC-22000 gıda güvenliği belgesine sahip olması yanısıra sermaye yapısını güçlendirmeleri için bağlı ortaklıklara Üç yılda 67 Milyon 586 Bin TL kaynak aktarımının sağlandığına dikkat çekildi.
Kredi derecelendirmesi aynı zamanda ticari bir kuruluşun kredi itibarının belirlenmesi yanı sıra şirketin borcunu geri ödeyebilme yeteneğinin bir değerlendirmesi olduğu için derecelendirme hesaplanması da şirketin malî geçmişi, cari varlık ve borçları incelenerek. Kredi değerlendirmesi, borç veren veya yatırımcı için, o borcun geri ödenme olasılığını belirlemek için de yapılmaktadır.
Bu kapsamda Kayseri Şeker Uzun vadeli skalada yüksek kredi notu göstergesi olan A- ye ulaşırken kısa dönem kredi notu ise en üst limit olan A1in hemen altındaki ortalamanın üzerinde kredi kalitesi notu olan A2 skalasına ulaştı. Kayseri Şeker ayrıca; Dört yıl önce Kredi derecelendirmesinde en alt gösterge “D” olup iflas (piyasa datasının karşılığı “ÇÖP”)göstergesinden 4 yılda “yatırım ve iş birliği yapılabilire” yükselmeyi başarmak suretiyle teminatsız kredi alabilecek kurumlar arasına girmiştir.
TCR Kredi derecelendirme kuruluşu Mali konulardaki olumlu gelişmeler ve rahatlama ile birlikte Kayseri Şeker Fabrikasının 310 bin ton olan üretim (kota) kapasitesini bazı fabrikalarının kiralanması veya satın alınmasına bağlı olarak 500 bin ton seviyesine çıkarmayı hedeflemekte bu rakamlara ulaşılması için gerekli nakdi sermaye ve kredibilitesinin yüksek olduğundan bahsedilmekte bu gerçekleşirse yerli şeker üretiminin %20’inin Kayseri Şeker’e ait olacak denilmektir.
Yorum Yazın