Sağlığa faydaları dolayısıyla "gençlik iksiri" olarak da bilinen ve Kayseri'de daha çok kırsal bölgelerdeki sulak alanlarda kendiliğinden yetişen gilaburu bitkisi, oluşturulacak kapama bahçelerde ticari amaçlı üretilecek - Akkışla Gilaburu Yetiştiriciliği Eğitim Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Kalyoncu: "Gilaboru bitkisi, kanser önleyici, antioksidan ve C vitamini deposudur"
İçerdiği asitler ve mineraller dolayısıyla "gençlik iksiri" olarak da ifade edilen gilaburu bitkisinin ticari amaçlı üretilmesi için Kayseri'de çalışma başlatıldı.
Üzüm salkımlarına benzeyen kırmızı renkte ve nohut tanesi büyüklüğünde meyvesi olan, daha çok bahçe ve tarlaların sınırlarını belirlemek için dikilen çalı şeklindeki gilaburu, artık Kayseri'nin Akkışla ilçesinde kapama bahçelerde ülke ekonomisine katkı sağlayacak şekilde yetiştirilecek.
Akkışla Kaymakamı Cevat Gün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karasal iklimde ve daha çok sulak alanlarda yetişen gilaburu için en uygun şartların Akkışla ve çevresinde olduğunu söyledi.
Kayseri'yi gilaburunun üretim merkezi yapmak için ilçe genelinde çiftçilere eğitim verdiklerini belirten Gün, gilaburu üretimiyle artan ürün çeşitliliği sayesinde çiftçilerin daha fazla gelir elde etmesinin sağlanacağını vurguladı.
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Tokdemir de yörede vatandaşların sadece kendileri için yıllık yaklaşık 500 ton civarında gilaburu ürettiğini söyledi.
Hazırladıkları projeyle ilçe genelinde 25 bin hektarlık alanda kapama bahçe oluşturacaklarını ifade eden Tokdemir, "İlk etapta 10 bin gilaburu ağacı dikeceğiz. Her bir ağaç yıllık ortalama 20 kilo meyve veriyor. Üretimimizi 500 tondan 200 bin tona çıkaracağız. Üretimimizin tamamını meyve suyu üreten ve yurtdışı ağırlıklı çalışan bir firmaya satacağız. Talep doğrultusunda üretimi artırabileceğiz" dedi.
- Gilaburunun yararları
Akkışla Gilaburu Yetiştiriciliği Eğitim Koordinatörü Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Meyve Yetiştirme ve Islahı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Kalyoncu, Türkiye 'de ilk defa kapama bahçelerde ticari amaçlı gilaburu üretiminin Akkışla'da yapılacağını söyledi.
Kalyoncu, gilaburunun insan sağlığı üzerine etkisiyle ilgili yurtiçinde ve yurtdışında birçok araştırma yapıldığını, devam eden çalışmaların da olduğunu belirterek, "İçeriğindeki asitler nedeniyle antikanserojen, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahip gilaburu suyunun bilimsel araştırmalarda yaşlanmayı geciktirici, mutasyonu engelleyici, kanseri durdurucu ve kolesterolü düşürücü etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Gilaburu, hücre yenilenmesini sağladığı için gençlik iksiri olarak da bilinir. Ayrıca vücuttaki zararlı yağların yakılmasını da sağlayarak zayıflatma özelliğine sahiptir" ifadelerini kullandı.
Bu özelliklerinin yanı sıra böbrek taşı, böbrek tembelliği, böbrek kistleri, idrar yolu rahatsızlıkları, prostat, hiper tansiyon ve kadın hastalıklarının tedavisinde de yüzyıllardır geleneksel olarak gilaburunun tüketildiğini anlatan Kalyoncu, "Gilaburu bitkisi, aynı zamanda kanser önleyici, antioksidan ve C vitamini deposudur. Yaklaşık olarak portakaldan 10 kat daha fazla C vitamini içerir. Gilaburunun bazı kanser tümörlerini azaltmadaki olumlu etkileriyle ilgili olarak halen Amerika'da, Harward Medicine School'un araştırması devam etmektedir" diye konuştu.
Yorum Yazın