Şekerbank

‘Karpuz kabak tadı veriyor’

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
‘Karpuz kabak tadı veriyor’
Karpuz yetiştiricilerinin, daha verimli olduğu için karpuzu kabakla aşılaması sonucu karpuzda kabak tadı oluşuyor. Uzmanlar, aşılamanın zararlı olmadığını savunurken, bazı üreticeler aynı fikirde değil
Yaz mevsiminin en çok rağbet gören meyvesi karpuzun tat, görünüm ve aromasında görülen değişikliğin sebebinin kabakla yapılan aşılama olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar, çiftçinin bu yöntemi kullanmaktan başka şansının olmadığı görüşünde. Uzmanlara göre, aşılama yöntemiyle yapılan üretimin sağlığa zararı yok. Oysa ki bazı tüccarlar aynı görüşte değil. 
Üreticinin yüksek verim almak, erken hasat yapmak ve toprak kaynaklı hastalıkları engellemek için karpuzu kabakla aşılayarak üretiğini ifade eden Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Duman, yöntemi, “Tohumdan yetiştirilen karpuzu tohumdan yetiştirilen kabakla birleştirip kaynaşması sağlanıyor. Daha sonra bu tek bir bitki haline geliyor” şeklinde anlatıyor.
‘Hepsi aşılı’
Aşılamayı desteklediğini kaydeden Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hayriye Yıldız Daşgan da, “Çünkü karpuzun üretim yeri olan Çukurova’da toprak kökenli hastalıkla mücadelede en iyi yöntem bu. Üreticinin başka alternatifi yok. Bu hastalık nedeniyle ya karpuz üretilemeyecek ya toprağı dezenfekte edeceksiniz. Ancak bu da çok pahalı bir yöntem. Yerli tohum dayanıklı değil, dayanıklı tohum da yok. Şu anda Çukurova bölgesinde yetişen karpuzların tamamına yakını aşılı. Halkta ise ‘karpuzlar aşılı olursa kabak tadında olur’ şeklinde bir inanış var. Oysa ki, yetiştirme tekniklerinde hassasiyet gösterildiğinde, yeteri kadar gübreleme yapıldığında, hasat zamanına doğru karar verildiğinde bunların aşılacağını düşünüyorum. Yediklerimizden bazıları çok lezzetli” diye konuştu. 
Satıcıların aşılı karpuza ilişkin görüşleri ise şöyle;
Çanakkale Meyve Sebze Komisyoncular Derneği Başkanı Ufuk Cankaya: “Çanakkale’nin Okçular köyünde yetişen okçular karpuzunun kendine özgü tadı ve kokusu var. Tüm Çanakkale insanı bu karpuzu yerdi. Okçular karpuzu 1 lira iken diğer aşılı karpuzlar 50 kuruştu. Aşısız bir karpuz fidesinde bir adet ürün elde edilirken aşılı fidelerde 4, 5 adet karpuz elde ediliyor. Acilen bunun önüne geçilmeli. Sadece karpuzda da değil, örneğin aşılı bir biberi kesip iki gün beklettiğinizde köpüklendiğini göreceksiniz. Ben bunları sadece tüketici olarak değil aynı zaman da dernek başkanı olarak söylüyorum; sağlığımızla oynuyorlar.” 
İstanbul Yaş Meyve Sebze Bostan Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Dayan:  “Bu seneki karpuzlar çok lezzetli. Aşılı ve aşısız karpuzları ancak laboratuar ortamında ayırt edebiliriz.”
 
‘Aşılı kalın kabuklu olur’
Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Nazmi Gürkan: “Aşılı karpuzun içi sert ve kabuğu kalın olur. Orjinal karpuz ise ağızda dağılır. Aşısızın çekirdeği de lezzeti de boldur. Aşılı karpuz yediğinizde 10 - 15 dakika sonra ağzınıza kabak tadı gelir. Aşılı karpuzu ortadan ikiye ayırdığınızda karşınıza çıkacak yarıktan anlayabilirsiniz.”
 
‘Aşı dediğimiz gen aktarımıdır’
Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin ise, “Aşı dediğimiz belli genin bitkiye aktarılmasıdır. Bu aşılar renk, erken olgunlaşma, dayanıklılık için yapılır. Aşılı olan bitkiler daha erken olur. Her amaca göre farklı aşılar var. Bunun bitki düzenleyici, hormon, aşı gibi farklı isimleri var. Sadece karpuzda değil tüm ürünlerde geçerli bu aşılama işlemi geçerli. Bu aşılar bitkileri birçok hastalığa karşı koruyor” dedi.
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ÇİĞ SÜT DESTEKLEME PRİMİ ÖDENİYORÖnceki Haber

ÇİĞ SÜT DESTEKLEME PRİMİ ÖDENİYOR

Kiraz, Enflasyon Verilerini Alt Üst EttiSonraki Haber

Kiraz, Enflasyon Verilerini Alt Üst Etti

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar