Karahindiba nisan ve mayıs aylarında yetişen, sarı çiçekli bir bitkidir. Çiçekleri sarı, yaprakları yeşil olan bu bitki tam bir şifa kaynağı…
Karahindiba (Taraxacum officinale); çok zengin bir beta-karoten kaynağı olup vücutta A vitamini haline dönüşmektedir. Bu çiçekli bitki aynı zamanda; C vitamini, potasyum, demir, kalsiyum, magnezyum, çinko ve fosfor bakımından çok zengindir.
Halk arasında bilinen diğer isimleri; çıtlık, arslandişi, güneyik, radika, katagan ve saçratkudur. Karahindiba alırken; böcek ilacı, gübre ve diğer kimyasallara maruz kalmadığını bildiğiniz ürünleri seçmeye çalışın. Karahindiba çayını kapsül veya toz olarak bulmak mümkündür.
Karahindiba çayı nasıl yapılır?
Malzemeler : 1 su bardağı kavrulmuş karahindiba kökü, rezene tohumları, karanfil, tarçın, kurutulmuş zencefil kökü, 1 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı:
Tüm baharatları sıcak bir tavada 30-45 saniye kadar kızartın.
Daha sonra kavrulmuş karahindiba kökünü üzerine ekleyin bir iki çevirdikten sonra ateşten alın.
Bu karışımdan 1 kaşık alarak bir su bardağı kaynamış suya ekleyin ve 5-10 dakika demlenmesini bekleyin.
Karahindiba’nın faydaları nelerdir?
-İdrar söktürücü, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını destekleyici etkileri vardır.
-Kökleri antiviral, iştah açıcı, safra kesesi ve karaciğer fonksiyonlarını destekleyici ve sindirime yardımcı özellikler taşırken, çiçekleri ise hem güçlü bir antioksidandır hem de bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Karahindiba, çiğ yenildiğinde veya kurutulup çay biçiminde kullanıldığında, kan temizleyici, sindirim kolaylaştırıcı ve canlandırıcı etkilere sahiptir.
-Pankreas üzerine olumlu etkisi vardır ve böbreklerin çalışmasında aktif rol oynar.
-Ergenlik sivilceleri karahindibanın kan temizleyici özelliklerini sayesinde iyileştirilebilirler.
-Karahindiba, içerdiği mineral tuzların yanı sıra, metabolizma hastalıklarına karşı çok önemli maddeleri de içerir.
-Sarılık ve dalak hastalıklarında da karahindiba kullanılır.
-Kan temizleyici etkisi sayesinde, romatizma ve gut hastalıklarında da yardımcı olabilir.
Karahindiba’nın zararları var mı?
Karahindibayı almadan önce mutlaka sağlığınız için alerjik bir reaksiyon oluşturup oluşturmayacağını denemeniz gerekmektedir. Ayrıca herhangi bir ilaç kullananlar, hamileler ve bünyesi hassas olanların kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmaları gerekmektedir.
Karahindiba ne şekilde kullanılır?
Karahindiba kökü ve yaprağı genellikle; göğüs ve kadın sağlığı ilaçları, üriner sorunları, apseler ve yaralar için çay formunda kullanılır.
Yorum Yazın