Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi tarafından yürütülen çalışmada, çayın kalitesinin önceden belirlenebilmesi amacıyla "elektronik burun" geliştirildi.
KTÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve proje koordinatörü Doç. Dr. Halil İbrahim Okumuş, yaptığı açıklamada, "Çayın optimum fermantasyon süresinin elektronik burunla gerçek zamanlı tespiti ve çay fabrikası fermantasyon bandının otomasyona geçirilmesi' konu başlığıyla yürütülen proje çalışmasının tamamlandığını söyledi.
Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilgehan Tozlu'nun doktora çalışması olan projenin iki yılı bulan bir çalışmanın ardından tamamlandığını ifade eden Okumuş, geliştirilen cihazın içinde bulunan gaz sensörleri sayesinde kokuları oluşturan gazların, koku içerisindeki miktarlarının tespit edilebildiğini, bu gaz bilgisinin de bilgisayarda işlendiğini ve böylece sistemin kendisine daha önce tanıtılan kokuları tanıyabildiğini dile getirdi.
"Elektronik burun" ile ilgili çalışmaların daha önce değişik üniversiteler tarafından yürütüldüğünü anımsatan Okumuş, dünyada 5-10 kadar "elektronik burun" firmasının bulunması hususunun, konunun daha ne kadar yeni olduğunu gösterdiğini ifade etti.
Daha önce yürütülen çalışmalarda "elektronik burun" ile parfüm kokusu, sebze meyve kokusu, içecek kokusu, hastalık kokusu ve daha birçok kokunun tanınmasının sağlandığını vurgulayan Okumuş, bu cihazların gıda, kimya, güvenlik ve tıp gibi birçok endüstride kullanımının ise bugün mevcut olduğunu kaydetti.
Test çalışmaları başarılı
Okumuş, "Biz de üniversitemizde elektronik burun geliştirdik. Geliştirilen elektronik burun, işlemi tamamlanmış çayın kalitesini ürün daha fermantasyon aşamasındayken tespit edebiliyor" dedi.
"Elektronik burnun" test çalışmalarını pilot olarak seçtikleri bir fabrikada yaptıklarını ve sonucun olumlu olduğunu belirten Okumuş, uygulamanın diğer fabrikalarda da işleme konulabileceğini belirtti.
Doç. Dr. Okumuş, "elektronik burun" teknolojisiyle kokuların hatta kokuların yoğunluk farklarının dahi ayırt edilebildiğini vurgulayan Okumuş, bu sayede koku ile karar verilebilecek tüm konularda "elektronik burun" kullanılabileceğini dile getirdi.
Türkiye'de farklı birçok üniversite ve kuruluşta "elektronik burun" çalışmalarının yapıldığını söyleyen Okumuş, bu çalışmaların kurulacak "Elektronik Burun Teknolojisi Enstitüsü" çatısı altında yürütülmesinin, ülke için daha faydalı olacağını sözlerine ekledi.
Yorum Yazın