Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan KAHRAMAN, TKDK Uşak İl Koordinatörü Cihan Karahan, il Müdür Yardımcısı, Şube Müdürleri ve Teknik Personelin katılımıyla Eşme İlçesi Takmak köyünde üreticileri ziyaret etti.
Üreticilerimizin sorunlarını dinleyen Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan KAHRAMAN yaptığı konuşmada ''Üreticiye ulaşmak için köy köy dolaşmaya devam edeceğiz. Bakanlığımızın üreticilerimize bir çok konuda destekleme verdiğini, tüm yatırımların %65'ine kadar TKDK dan hibe alabileceklerini yine İl Müdürlüğümüz bünyesinde sulama ve diğer bazı kalemlerde %50 hibe desteği verildiğini konuya ilişkin ayrıntılı bilgi almak için il veya ilçe müdürlüklerini müracaat etmelerini istedi.
Küçükbaş hayvancılık, büyükbaşa göre yem maliyetleri açısından koyunda %80, keçide %90 a kadar daha masrafsızdır. Eğer bir kişi sürdürebileceği kadar bir sürü yaparsa inanın birçok sektörden daha karlı bir işletme kurar. İlimiz Kapaklar köyünde İsmail ARI adlı üreticimize gidip sorabilirler. Üreticimiz bir sene içerisinde aldığı koyun sürüsünü nasıl karlı bir hale getirdi diye. Ayrıca yörenizde Eşme koyunu gerçekten bu yöreye uyum sağlamış et verimi ve yavru verimi yüksek bir türdür. Köyümüzdeki meraları en iyi kullanmanın yolu küçükbaş hayvancılıktır'' dedi
Büyük baş hayvan yetiştiriciliğinde karşılaşılan sorunlara değinen İl Müdürü Sayın Erkan KAHRAMAN, ''Yarı açık modern hayvan barınaklarının ve kaliteli kaba yem üretiminin, kayıt tutulmasının, rasyon hazırlanmasının, önemini belirtti. Hayvan rasyonlarının hazırlanmasında kaba-kesif yem oranlarının ve içerisindeki protein miktarının önemi ile hayvana verilecek olan suyun kalitesi ve sürekliliğinin gerekliliği belirtildi. Süt sığırcılığında hayvanların fizyolojik durumları ve verim düzeylerine göre beslenmesi gerekmektedir. Besi hayvancılığında ise hayvanlarının besi potansiyellerinin iyi izlenmesi gerekmekte hayvanların et tutmasını sağlamak ve yağlanmasının önlemek amacı ile kayıt tutulması, kesim zamanının iyi belirlenmesi karlı bir üretim için gerekli olduğu belirtildi. Ahırlarınızı yarı açık olmalı mevcut ahırlarınızı çok değiştiremiyorsanız bile mutlaka hakim rüzgar yönünün tersi istikametinde baca, pencere gibi havalandırma açmaları gerektiğini, dışarıya alışan hayvanın üşümeyeceğini tırnak, solunum ve sindirim yolu hastalıklarının azalacağını, refah düzeyi arttırılmış hayvanların daha fazla süt verdiğini dolayısıyla Hayvanlarını dışarıda besleyenlerin veteriner hekim masrafları %50 oranında düşeceği belirtildi. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde suni tohumlamalarla ilgili sorunlarını paylaşan üreticilerimize, suni tohumlamanın başarısını etkileyen etkenlerinden söz edildi. Yerli spermalarının kalitesinin ve verimlerinin dünya standartlarında ve denetimlerinin bakanlığımız tarafından yapılmaktadır. Tamamen milli ve ülkemiz şartlarına adaptasyonu yüksektir. Sperma atımı konusunda ilimiz damızlık birliği ile veteriner hekimler odası bir anlaşma yaptı.''
Yetiştiricilerimizin yerli sperma kullanmasını önerildi.
Yeni doğmuş ve hastalıklara karşı savunmasız olan buzağılarda ilk 4 saat içerisinde kolostru m (Ağız Sütü) almaları gelişim ve hastalıklardan korunmaları açısından önemlidir. Kolostrumu eksik alan hayvanlarda gelişme noksanlığı ve hastalıklara karşı dirençsiz olması sebebiyle buzağı ölümleri görülmektedir. Buzağılara ağırlıklarının onda biri kadar günlük süt verilmesi ve 6. Haftadan sonra günde 100- 150 gram yem ile başlayıp yeme alıştırmanın daha verimli olduğundan bahsetti. Ahırların önlerinde hastalıklardan koruma adına dezenfekte havuzu olması, mümkünse ahıra girişlerde çizme ve tulum giyilmesi, çıkarken çizme ve tulumun çıkarılarak ahır kapısında bırakılması, bu şekilde hastalıkların ahırdan dışarıya, yada dışarıdan ahıra girmesinin önleneceği, Ahırların her ay kireç veya dezenfektanlar ile dezenfekte edilmesi gerektiği hususları anlatıldı.
Üreticilerin yem, gübre gibi alacağı ürünleri kooperatifler yoluyla veya muhtarlar vasıtası ile toplu olarak almak suretiyle maliyetlerini daha aşağıya çekebilecekleri, süt gibi ürünlerini de toplu halde satmalarının ekonomik olarak büyük avantajlar sağlayacağı belirtti. Muhtarların ve köy ihtiyar heyetinin köy kanunun 13 ve 14. maddelerine dayanarak toplu girdi alımı yapma hakkı olduğu ve birlikten kuvetten doğacağı belirtildi. Ayrıca Köy bazlı başvurularda TKDK'nın elektrik üretimiyle ilgili projelerde %100 hibe desteği, bireysel başvurularda Müdürlüğümüz 'ün %50 hibe desteği sağlamakta olduğu söylendi.
Gelen bir soru üzerine;
Üreticilerimiz yaş sebze ve meyve üretimlerini uşak ili sınırları içerisinde satabilir. İl dışına çıkarıldığında sadece o ilin yaş sebze ve meyve haline götürebilir. İl dışında hal dışında herhangi bir yerde satışını yapamaz.
Tarımsal ürünlerde verimi artırmak için en önemli faktörlerden olan sertifikalı tohum kullanımı, arazi işleme teknikleri ve gübrelemenin önemi üzerinde duruldu. Uşak ilimizdeki sertifikalı tohum kullanım oranın %5 olduğunu bu oranın yükseltilmesi gerektiği söylendi. Uşak genelinde Gübrelerin çinko ilaveli olmasının altını çizerek fazla gübrenin fazla ürün getirmeyeceği gibi toprağa zarar vereceğini, kaliteli ürünler yetiştirmek için kaliteli tohumluklar kullanılması gerektiğini çiftçilerimize anlatıldı. Üreticilerimize toprak analiz yaptırmaları tavsiye edildi. Analiz yaptırmamaları durumunda ise bölgemizde kurak arazi şartlarında hububat için ekim esnasında ve bahar aylarında 16-20 Kg ' dan fazla gübre atılmaması gerektiği, bahar aylarında atılan üst gübrenin tek seferde değil de yarısının 15 şubat mart ayı başında diğer yarısının da başaklanma öncesinde verilmesi, yağış durumunun başaklanma öncesinde yetersiz olması durumunda 2. gübrelemenin sıvı gübre olarak yapılması tavsiye edilmiştir. Fazla gübreleme fazla ürün değildir, toprak kirliliğine, su kirliliğine sebep vermesi nedeni ile insan sağlığını da tehdit etmektedir denildi.
Aspir bitkisi dikensi yapısından dolayı domuz zararını mevcut bahçelerinde ve nohut gibi bitkilerini korumakta da kullanabilecekleri; Kıraç arazide diğer ürünlere alternatif olabilir, yapısından dolayı çok fazla hastalığı ve zararlısı yoktur. Buğdaya ve arpaya göre daha geç hasat edilmesinden dolayı biçerdöverlerin arazilerini biçmekte daha istekli olacaklardır. Devletin Aspire ilave olarak destek verdiğini belirttik. Eşme'de dekarda 180 kilo ortalama ile aspir ekilişinin bu haliyle buğday ve arpaya iyi bir alternatif olmuştur.
Yerel nohut çeşidinin kök çürüklüğü ve antraknoz gibi hastalıklardan çabuk etkilenmesi ile ilimizde nohutun ekiliş alanları gittikçe daralmaktadır. Onun yerine antraknoza dayanıklı ve yeni geliştirilen çeşitlerden olan hisar, azkan, yaşa gibi çeşitlerin hem verim açısından hem de biçerdöver ile daha kolay hasat edilmesine olanak sağlamasından tercih edilebileceğini belirttik. Nohutta sertifikalı tohum kullanımının da yine arpa buğday gibi desteklemesinin olduğunu üreticilerimizin bunlardan yararlanmasını istedik.
5403 Sayılı Toprak Kullanım Kanununda 6537 sayılı yasa ile yapılan değişiklik ile arazi ve toprak kaynaklarının sınıflandırılarak tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazi asgari büyüklüklerinin belirlenip miras ve satış yoluyla bölünmelerin önlenmesi konusunda üreticilerimize bilgi verildi. Ehil mirasçıya tarımsal arazi edinebilmesi için bakanlığımızın faiz destekli kredi verileceği belirtildi. Arazi sahibinin toplam tarımsal arazisi; kuru ve sulu tarım arazilerinde 10 da, dikili tarım arazilerinde 5 da. ve örtü altı tarım arazilerinde 1 da. ve üzerinde olan araziler ekonomik bütünlük oluşturduğu, ekonomik bütünlük oluşturan bu arazilerin ayrı ayrı veya hisselendirilerek satışının Uşak Merkez için üreticinin arazilerinin toplamı 165 dekar ve üzerinde olmadıkça mümkün olmayacağı söylendi. Hisseli tarım arazilerinin satışında da ekonomik bütünlüğe bakılarak işlem yapılacağı belirtildi. Arazilerin mirası konusunda mirasçıların kendi aralarında bir yıl içerisinde anlaşamamaları durumunda; yetkili Sulh Hukuk mahkemeleri kanalı ile mirasın paylaşımı sağlanacağı, mahkeme sonucu devir işlemlerinde arazilerin tarımsal gelir üzerinden değerleri hesaplanarak, diğer mirasçılara payları oranında bedellerinin dağıtımının yapılacağı bildirildi. Mirası alan mirasçının diğer mirasçıların paylarının ödemeyecek durumundan olması durumunda, ödenecek paylar toplamını geçmemek üzere kredi verilebilecek ve bu kredi için Bakanlığımızca kredi faiz desteği sağlanacağı, mirasın devri halinde arazi üzerinde 20 yıl süre ile tarım dışı kullanımdan doğacak değer artışları için tapuya şerh konacağı ve bu artıştan tüm mirasçıların payları oranında faydalanacağı anlatıldı.
Yorum Yazın