Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan KAHRAMAN, İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri ve teknik personellerin katılımıyla Yavu Köyünde Üreticilerle toplantı gerçekleştirildi.
Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan KAHRAMAN, İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri ve teknik personellerin katılımıyla Yavu Köyünde Üreticilerle toplantı gerçekleştirildi.
Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan KAHRAMAN tarafından; Üreticilere sertifikalı tohum kullanımının ürün verimine ve ürün kalitesine katkısı anlatıldı. Ayrıca bölgesel ürün deseni planlaması yaparak hastalık ve zararlılarla daha kolay mücadele edilebileceği, verim ve kalitenin daha fazla olacağı vurgulandı. Aspir bitkisinin de ekim nöbetlerinde mutlaka değerlendirilmesi gerektiği söylendi. Bölgede üretimi azalmakta olan nohut bitkisinin yeniden yaygınlaştırılması için antraknoza dayanıklı Azkan çeşidinin ekilmesi tavsiye edildi. Azkan çeşidinin soğuğa karşı toleranslı olduğu ve erken ekildiğinde kardeşlenme ve dallanmanın daha fazla olması sebebiyle Aralık-Ocak, en geç Şubat ayında ekilebileceği belirtildi. Ayrıca nohut ekilişi yaparken dekara 5 Kg. gübre(DAP veya Üre) verilmesi tavsiye edildi.
İlde üreticilerin gereğinden fazla gübreleme yaptığı belirtildi ve üreticilerimizin toprak tahlili yaptırarak gübrelemeyi analiz sonuçlarına göre yapması gerektiği söylendi. Köyde yoğun olarak yapılan hububat tarımında gübreleme ile ilgili olarak taban gübresinin(DAP) ekimde dekara 16-20 kg/dekar, üst gübrelemenin şubat ayında 10 kg/dekar, başaklanma öncesinde de 10 kg/dekar olacak şekilde 2 defada verilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca başaklanma öncesinde verilecek gübrede yağış durumu göz önünde bulundurularak gerekirse gübrenin sıvı halde yaprak gübresi olarak da verilebileceği anlatıldı. Ekim döneminde atılan gübrede mümkünse çinko ilaveli gübre kullanılması tavsiye edildi. Çinko ilaveli gübre atılmadıysa bitki çıkışı gerçekleştikten sonra kardeşlenme döneminde 50gr/da çinkonun sıvı gübre olarak uygulanması söylendi.
Hayvancılık işletmelerinde yarı açık sistemi önerdi. Hayvan kayıtlarının tutularak verdikleri süte göre yemleme yapılması gerektiği, hayvanların istediği kadar suyu istediği zaman içebilecekleri sistemin sağlanması gerektiği ve bunun da süt veriminde önemli bir faktör olduğu anlatıldı. 500Kg ağırlığındaki bir hayvan için ortalama günlük rasyon olarak 10 Kg kesif yem, 20 Kg kaba yem verilmesi, samanın en fazla 1-2 Kg verilebileceği söylendi. Gebe hayvanlara 4.-5. aydan sonra enerjisi düşük protein oranı yüksek yemler verilmelidir. Gebeliğin 5. ayından sonra Vitamin-A çok önemlidir. Hayvanlarda kuru dönemin 60 gün olmasına ve kuru dönemde hayvanın kaba yemle beslenmesine dikkat çekildi. Doğumdan sonra hayvanların yağlanmasının önüne geçebilmek için 70 gün hayvan kaba yem ağırlıklı ve dengeli beslenmelidir. Yağlanan hayvan döl tutması zorlaşacağından damızlık niteliğini kaybedebilir. Damızlık niteliğindeki hayvanların mutlaka damızlık olarak kullanılması gerektiği belirtildi.
Yeni doğmuş ve hastalıklara karşı savunmasız olan buzağılarda ilk 3 saat içerisinde kolostrum (Ağız Sütü) almaları gelişim ve hastalıklardan korunmaları açısından önemlidir. Yeni doğan buzağıların 24 saatte 8 litre ağız sütü içmesinin ve ağız sütünün en az 3 gün içirilmesinin gerekliliği anlatıldı. Kolostrumu eksik alan hayvanlarda gelişme noksanlığı ve hastalıklara karşı dirençsiz olması sebebiyle buzağı ölümleri görülmektedir. Buzağılara ağırlıklarının onda biri kadar günlük süt verilmesi ve 6. haftadan sonra günde 100- 150 gram yem ile başlayıp yeme alıştırmanın daha verimli olduğundan bahsedildi. Buzağı yeminin toz halinde değil mutlaka granül yapıda olması gerektiği, ayrıca buzağılara ilk 3 ay slaj yedirilmemesi söylendi. 3 aylık olunca damızlık olarak değerlendirilecek buzağıların besiliklerden ayrı olarak hazırlanan rasyon ile beslenmesinin önemi anlatıldı. Hayvancılık işletmelerinin yem giderlerini azaltması ve hayvanların dengeli beslenmesi açısından yem bitkileri yetiştirilmesinin önemi vurgulandı. Üreticilerimizin yem bitkisi olarak slajlık mısır, lenox, fiğ, yonca, yem bezelyesi ekebileceği ve bu ürünleri eken üreticilerimize ilave olarak yem bitkisi desteklemesi verildiği söylendi. Hayvancılık işletmelerinde girdilerin p'ini yem giderlerinin oluşturduğu ve yem bitkisi ekilerek bu oranın seviyesine çekilebileceği belirtildi.
Ayrıca küçükbaş hayvancılığın ülkemiz için önemi anlatıldı. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde aşılama programına mutlaka dikkat edilmesi gerektiği anlatıldı. Üreticilerimizin süt keçisi hakkında soruları yanıtlandı. Saanen keçisi ve Kilis keçisi hakkında bilgiler verildi.
5403 Sayılı Toprak Kullanım Kanununda 6537 sayılı yasa ile yapılan değişiklik ile arazi ve toprak kaynaklarının sınıflandırılarak tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazi asgari büyüklüklerinin belirlenip miras ve satış yoluyla bölünmelerin önlenmesi konusunda üreticilerimize bilgi verildi. Ehil mirasçıya tarımsal arazi edinebilmesi için bakanlığımızca faiz destekli kredi verileceği belirtildi. Arazi sahibinin tarımsal arazisi; kuru ve sulu tarım arazilerinde 10 da, dikili tarım arazilerinde 5 da. ve örtü altı tarım arazilerinde 1 da. ve üzerinde olan parsellerinin ekonomik bütünlük oluşturduğu, ekonomik bütünlük oluşturan bu arazilerin ayrı ayrı veya hisselendirilerek satışının Uşak Merkez için üreticinin arazilerinin toplamı 165 dekar ve üzerinde olmadıkça mümkün olmayacağı söylendi. Hisseli tarım arazilerinin satışında da ekonomik bütünlüğe bakılarak işlem yapılacağı belirtildi. Arazilerin mirası konusunda mirasçıların kendi aralarında bir yıl içerisinde anlaşamamaları durumunda; yetkili Sulh Hukuk mahkemeleri kanalı ile mirasın paylaşımının sağlanacağı, mahkeme sonucu devir işlemlerinde arazilerin tarımsal gelir üzerinden değerleri hesaplanarak, diğer mirasçılara payları oranında bedellerinin dağıtımının yapılacağı bildirildi. Mirası alan mirasçının diğer mirasçıların paylarının ödemeyecek durumundan olması durumunda, ödenecek paylar toplamını geçmemek üzere kredi verilebilecek ve bu kredi için Bakanlığımızca kredi faiz desteği sağlanacağı, mirasın mirasçılardan birine devri halinde arazi üzerinde 20 yıl süre ile tarım dışı kullanımdan doğacak değer artışlarından diğer mirasçıların faydalanması için tapuya şerh konacağı belirtildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilmekte olan destek ve hibeler üreticilere anlatıldı. Üreticilerin bu konularla ile ilgili soruları cevaplandı.
Yorum Yazın