Şekerbank

Kadın girişimciler hem üretecek hem satacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kadın girişimciler hem üretecek hem satacak
FAO’nun, Japon hükümetinin finansal desteğiyle hayata geçirdiği projede tamamı kadın ortaklardan oluşan kooperatif, yerel gıda ürünleri üretecek, bu ürünlerin pazarlanması ve satışı için bir de kahvaltı salonu açacak.

FAO’nun, Japon hükümetinin finansal desteğiyle hayata geçirdiği projede tamamı kadın ortaklardan oluşan kooperatif, yerel gıda ürünleri üretecek, bu ürünlerin pazarlanması ve satışı için bir de kahvaltı salonu açacak.

Türkiye ve Dünya COVID-19 sağlık krizi ile mücadele ederken FAO Türkiye, pandeminin kapısını araladığı gıda krizine karşı çalışmalarını sıklaştırıyor. Japon hükümetinin finansal desteği, FAO’nun liderliği, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın işbirliğiyle hazırlanan “İstihdam ve Mikro Girişimcilik Vasıtasıyla Geçim Kaynaklarının Desteklenmesi” projesinde ilk saha faaliyeti Bursa’da başladı. Proje kapsamında uzun süredir üretim kapasitesi sınırlı olan Orhaneli Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi yeniden yapılandırıldı. Bölgenin yerel gıda ürünlerinin satışı ve pazarlamasını yapacak kooperatif için 10’u Geçici Koruma Altındaki Suriyeli (GKAS) kadınlardan 10’u da yerel topluluk üyelerinden olmak üzere toplam 20 kadının ortaklık süreci başlatıldı.

Kooperatifin yeni kadın ortakları kırsal kalkınmada öncelikli ilçelerden olan Orhaneli’nin yoğun talep gören yöresel ürünlerinin (salça, erişte, turşu, ekmek, tarhana vb.) üretilmesi ve pazarlanması konusunda, Bursa’da 40 gün süreyle teorik ve işbaşı eğitimleri alacaklar. Proje kapsamında üretilen bu ürünlerin pazarlanması ve aynı zamanda açılması planlanan kahvaltı mekanında tüketiciye doğrudan ulaşması hedefleniyor.

Kooperatifin açılış törenine Orhaneli Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Orhaneli Belediye Başkanı Orhan Aykurt ile çok sayıda yetkili katıldı. Açılış konuşmasını yapan S.S. Orhaneli Kadın Girişimi Üretim Ve İşletme Kooperatifi Başkanı Sevgi Bal kooperatifin hedeflerini ve amaçlarını anlattı. Daha sonra kürsüye gelen Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül de proje ile bölgenin ekonomik kalkınmasına nefes olmak istediklerini söyledi.

Belediye Başkanı Orhan Aykurt da kooperatifin ve tesisin faliyete geçmesiyle ilçenin yerel ürünlerinin tanıtımı konusunda önemli bir eşiğin yakalanacağına dikkat çekti. Kaymakam Osman Bulgurlu da kadınların öncülüğünde hayat bulan projenin kadınların özgüvenini artıracağına ve verdiği toplumsal mesaja işaret etti.

Faydalanıcılar hijyen, gıdanın muhafaza edilmesi, sebze ve meyve kurutma yöntemleri, salça, tarhana gibi ürünlerin üretim tekniklerini Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda mevzuatları doğrultusunda üretim yapacaklar. Bu ürünlerin satış ve pazarlamasını da daha sonra açılacak kahvaltı salonunda yapacaklar.

FAO uzmanları, Milli Eğitim Bakanlığı, İŞKUR ve Halk Eğitim’in işbirliği ve katkılarıyla verilecek eğitimlerde KOSGEB ile birlikte katılımcılara girişimcilik kursları da sağlanacak ve dersleri başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikalar verilecek.

Mikro-Girişimcilik örneği olan Projede, kooperatif ortağı kadınların rekabet gücüne erişebilmesi, ailelerinin ve yörenin ekonomik gücüne katkı sağlaması ve sosyal hayatta daha fazla yer edinmeleri amaçlanıyor.

Çocuğu olan üyeler için kreş hizmetinin sağlanacağı proje kapsamında Çocuk Gelişimi ve Eğitim konusunda eğitim vermek üzere bir çocuk gelişimi uzmanı da projede görev alacak.

Projenin bölgede yer alan Sadağ Kanyonu ve Termal Tesislerinin de katkısıyla Orhaneli’nin kırsal turizmine de katkı sağlaması öngörülüyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Yavaş “Sulu Tarım Projesi” için çiftçilerle buluştuÖnceki Haber

Başkan Yavaş “Sulu Tarım Projesi” için ç...

Üzüm ihracatında hedef kuruda 500, tazede 180 milyon dolarSonraki Haber

Üzüm ihracatında hedef kuruda 500, tazed...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar