Şekerbank

Kadın Çiftçiler Türkiye’de Bir İlk Gerçekleştirecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kadın Çiftçiler Türkiye’de Bir İlk Gerçekleştirecek

Gaziantep İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğünce 2016 yılında hazırlanan ve Bakanlıkca " Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi "2017 yılı yatırım Programına alınması uygun bulunan "Mucize Bitki Moringa'nın Kadın Çiftçilerle Türkiye Tarımına Kazandırılması" projesi sağlam adımlarla ilerliyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı  Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi tarafından koordinasyonu ve Finansmanı sağlanan ve İl Müdürlüğünce yürütülen projede Türkiye'de ilk defa Moringa Oleifera Yetiştiriciliği yapılmakta.

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Programına Türkiye'de İlk defa "Moringa Oleifera Yetiştiriciliği" Kurs Modülü İl Müdürlüğünce hazırlanmış ve modül onaylanarak yürürlüğe girmişti.

Yine proje kapsamında İŞKUR il Müdürlüğüne sunulan "Özel Gruplara Yönelik Tip Proje" kabul edilmiş ve Gaziantep İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü-İŞKUR-MEB ortaklığında 100 kadın çiftçinin eğitilmesi planlanmıştı. Hali hazırda Nurdağı Gökçedere Mahallesinde açılan ve 34 iş günü sürecek olan 2 kursta toplam 45 kadın Çiftçi Türkiye'de ilk defa "MORİNGA OLEİFERA YETİŞTİRİCİLİĞİ" konusunda kurs almakta ve günlük iaşe ve ibade bedelleri ve genel sağlık sigortaları İŞKUR tarafından karşılanmaktadır.

Bu kapsamda 25-26 Mayıs tarihlerinde Türkiye'de ilk tohumlarımız ekildi. Yaprak Üretimi ve Tohum Üretimi amacıyla iki farklı yetiştiricilik gerçekleştirilecek olup; 15 dekar arazide üretim yapılması planlanmaktadır.  25 Mayısta ekilen tohumlar çimlenmiş durumda olup araziye şaşırtma olgunluğuna geldiğinde üretim sahalarına alınacak ve yetiştiricilik burada gerçekleşecek.

Yine Türkiye'de ilk olacak Organik Moringa Oleifera Yetiştiriciliği gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda Proje Ortağı olan Gaziantep Üniversitesi Nurdağı Meslek Yüksek Okulunun Organik Tarım arazisi uygulama alanı olarak belirlenmiştir.

Projede üretim gerçekleştirildikten sonra ürün çeşitlendirme çalışmaları için  "Moringa Evi" tasarlanmıştır. Moringa Evinde kadın çiftçilerimiz Moringa yaprağı, çiçeği kurutma, Öğütme, Tohumlarından yağ elde etme, Tohumlarını suyun dezenfeksiyonu amaçlı kullanma, kapsül ve tablet yapma çalışmalarını gerçekleştirecek ve gerekli donanım proje bütçesinden karşılanacaktır. 

Projede 300 den fazla hastalığa iyi geldiği bilinen Moringa Oleifera'nın Gaziantep Özelinde Türkiye Tarımına Kazandırılması hedeflemektedir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ekolojik pazarda haftada 14 ton satış yapılıyorÖnceki Haber

Ekolojik pazarda haftada 14 ton satış ya...

Karamuk dikeninin faydalarıSonraki Haber

Karamuk dikeninin faydaları

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar