Şekerbank

Kadın çiftçiler işveren oluyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kadın çiftçiler işveren oluyor
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın başlattığı ve Şekerbank desteği ile yürütülen "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" kapsamında proje üreten 407 girişimci kadın çiftçiden 8 ilin birincisi, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’ne özel İstanbul’da düzenlenen ödül töreninde bir araya geldiler.

Kırklareli, Gaziantep, Zonguldak, Muğla, Malatya, Balıkesir, Çankırı ve Konya’da KOSGEB ve İŞKUR iş birliği ile gerçekleştirilen, istihdama yönelik, sertifikalı, 10 gün süreli (70 saat) uygulamalı girişimcilik eğitimi sonrasında danışmanlar desteğiyle hazırlanan kırsal kalkınma odaklı projeler, jürinin beğenisine sunuldu.

Şekerbank, kadın girişimciliğini geliştirmeyi, ekonomik ve sosyal yaşamda kadının konumunu güçlendirmeyi hedefleyen program kapsamında eğitim alan 407 çiftçi kadının projelerine indirimli finansman desteği ve danışmanlık hizmeti sunacak. Banka, ayrıca 8 ilin birincisi arasından seçilecek Türkiye birincisi projeye 30 bin TL, “Jüri Özel Ödülü” kapsamında diğer bir projeye de 15 bin TL destek sağlayacak. İstanbul’daki törene katılan ancak dereceye giremeyen tüm çiftçi kadın girişimcilere Cumhuriyet altını hediye eden Şekerbank’ın yanında, “Jüri Özel Ödülü”ne Türkiye Kadın Girişimciler Derneği de (KAGİDER) mentorluk hizmeti verecek.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın başlattığı ve Şekerbank desteği ile yürütülen "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" kapsamında, Balıkesir, Çankırı, Gaziantep, Kırklareli, Konya, Malatya, Muğla ve Zonguldak’ta olmak üzere 8 ilde, 407 kadın çiftçinin, girişimcilik fikri ile geliştirdiği projelerden dereceye giren il birincileri; 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde İstanbul’da bir araya geldi.

Şekerbank’ın “Aile Çiftçiliği Bankacılığı” kapsamında kırsal kalkınmayı destekleyerek köyden kente göçü önlemek amacıyla dahil olduğu program kapsamında, kadın çiftçilere KOSGEB ve İŞKUR iş birliği ile istihdama yönelik, sertifikalı, 10 gün süreli (70 saat) uygulamalı girişimcilik eğitimi verildi.

Tarımın değişik alanlarında faaliyet gösteren, yenilikçi, yaratıcı, kaynakları etkin-verimli ve sürdürülebilir kullanan, bulunduğu çevreye öncülük eden, rol model olabilecek kadın çiftçiler, girişimcilik fikirlerini, özel danışmanlar aracılığıyla projelendirdiler.

Eğitimlerin ardından söz konusu 8 ilde düzenlenen törenler ile sertifikalarını alan kadın çiftçilerin girişimcilik fikri ile geliştirdiği projeler; proje pazarlarında halkın, kalkınma ajansları ile kamu ve özel sektörden tüm kurumların beğenisine sunuldu.

Ülkemizde nadir olarak üretilen şeker otundan lavanta balına, solucan gübresinden balıkçılığa, ipek böceği yetiştiriciliğinden alıç sirkesine, kaz yetiştiriciliğinden organik meyve çayına kadar birçok özgün proje üreten girişimci kadın çiftçiler, büyük ödül için yarıştı.

“Girişimci Kadın Çiftçiler” ödül töreni, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu, Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Mehdi Eker ile Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız’ın katılımlarıyla Le Meridien Otel’de gerçekleştirildi.

Stevia’dan tatlıya...

Gaziantep birincisi olan Belgin Yılmaz, “Güneşten Kurutmaya, Stevia’dan Tatlıya Projesi” kapsamında, şekere alternatif olan ve bölgede giderek öne çıkan stevia (şeker otu) bitkisinin yetiştiriciliğinde kullandığı güneş enerjisi kurutma sistemi ile çevreye ve bütçesine katkı sağlamayı ve tarımsal kooperatiflere üye olmayı hedefliyor.

30 yaşında, evli ve 3 çocuk annesi olan Belgin Yılmaz, projesini şöyle anlatıyor: “İlkokul mezunuyum. Maalesef okuma şansım olmadı. Köyde geçimimizi tarım ve hayvancılık ile sağlıyoruz. Kendimize ait ahırımızda 6 baş ineğimiz ve 10 koyun-keçimiz var. Hayvanların yemlemesinden bakımına ve sütünün değerlendirilmesine kadar herşeyi ile ben ve çocuklarım ilgilenmekteyiz. Köyümde ve Gaziantep’te ilk defa stevia yetiştiriciliği yaptım. Bana, aileme, çevreme ve herkese çok katkı sağlayacağını düşündüğüm bu projeyi uygulamak istiyorum. İşte o zaman köydeki kadınlara da örnek olacağım.”

Kokusuyla, yağıyla, balıyla lavanta...

Balıkesir Susurluk’a bağlı Sülücek Mahallesi’nde 15 dekar kıraç tarım arazisinde lavanta yetiştirerek, lavanta yağı, balı ve sabunu üretmeyi içeren Ayşe Ünal’a ait proje, özgünlüğü ile dikkat çekiyor. İlçede bulunan kuru, verimi düşük tarım arazilerinin üretime kazandırılması ve arıcılıkta değerli özel bal üretiminin artırılmasını hedefleyen proje, kırsal göçün önlenmesinde alternatif üretim araçlarının geliştirilmesine örnek bir model sunuyor.

Dağlardan gelen sağlık, alıç sirkesi...

Evli ve 4 çocuk annesi Leyla Topçu, Çankırı ili, Yapraklı ilçesi, Zekeriya köyünde ormanlık alanlarda, meralarda, tarım arazilerinin kullanılmayan sınır bölgelerinde alıç ağaçlarından topladığı meyveyi, herhangi bir katkı maddesi kullanmadan işleyerek alıç sirkesi üretmeyi hedefliyor. Eşiyle beraber çiftçilik yapan Topçu, projesi ile civar köylere örnek olacağını umarak, şunları söylüyor: “İkamet ettiğim Zekeriya köyünde ve çevre köylerde alıç meyvesi potansiyeli yılda ortalama 15 tondur. Projenin gerçekleşmesi sonucunda örnek teşkil edeceğinden, kendi köyümde ve civar köylerde en az 3 kadın çiftçi, değerlendirilmeyen alıç meyvelerini toplayarak işleyecek ve alıç ürünleri satışı sonucunda ekonomik olarak refaha erecek”.

Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı 2015 Projeleri

Proje İli: Balıkesir

Proje Adı: Kokusuyla Yağıyla Balıyla Lavanta Projesi

Proje Sahibi: Ayşe Ünal

 

Proje İli: Gaziantep

Proje Adı: Güneşten Kurutmaya, Stevia’dan Tatlıya Projesi

Proje Sahibi: Belgin Yılmaz

 

Proje İli: İzmir

Proje Adı: Balıkçılıkta Kadın Eli Projesi

Proje Sahibi: Seyide Cansu

 

 

 

Proje İli: Çankırı

Proje Adı: Dağlardan Gelen Sağlık Alıç Sirkesi Üretimi Projesi

Proje Sahibi: Leyla Topçu

 

Proje İli: Malatya

Proje Adı: Organik Solucan Gübresiyle Topraklarımızı Kazanalım

Proje Sahibi: Damlagül İnce

 

Proje İli: Zonguldak

Proje Adı: Doğal, Katkısız Bal Üretimi ve Satışı Projesi

Proje Sahibi: Naciye Bayram

 

Proje İli: Muğla

Proje Adı: Varan Gelenden Çıkan Güzellikler Dokuma Projesi

Proje Sahibi: Pınar İnci

 

Proje İli: Kayseri

Proje Adı: Kadın Çiftçiler Vermikompost (Solucan Gübresi) Üretiyor Projesi

Proje Sahibi: Yasemin Beyazit

 

Proje İli: Kırklareli

Proje Adı: Kazı Kazan Projesi

Proje Sahibi: Esra Özdin

 

Proje İli: Konya

Proje Adı: Organik Meyve Çayı Projesi

Proje Sahibi: Sevil Büyük

 

Proje İli: Hatay

Proje Adı: Kadın Çiftçilerle İpekböceği ve Yetiştiriciliği ve Buna Bağlı İpek Ürünlerin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi

Proje Sahibi: Fatma Aklar

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kadın Eli Ürün Sergisi DüzenlendiÖnceki Haber

Kadın Eli Ürün Sergisi Düzenlendi

Serbest Veteriner Hekimlere Yönelik Bilgilendirme ToplantısıSonraki Haber

Serbest Veteriner Hekimlere Yönelik Bilg...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar