0
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarafından 04.12.2011 Tarih 28132 Sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması Ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelik Hükümlerine Göre İlimizde İşaretleme Yetkisi bulunan (ISPM-15 yetki belgesi sahibi) işletmelerin denetimleri devam ediyor. Denetimler, BilecikGıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Güven SÖNMEZ, Ziraat Mühendisi Kerim ŞEKERCİ ve Bursa Orman Bölge Müdürlüğünde görevli Orman Endüstri Mühendisi Zafer KARAKOÇ tarafından yürütülmektedir.
ISPM-15 STANDARDI NEDİR?
Ülkemizin de üyesi bulunduğu IPPC (Uluslararası Bitki Koruma Konvansiyonu) Genel Kurulunun 2002 yılında kabul ettiği, uluslararası ticarette ahşap ambalaj malzemeleri kullanımını düzenleyen standarttır.
ISPM-15 STANDARDININ KAPSAMI NEDİR?
ISPM-15 standardına göre ihraç edilen ürün ne olursa olsun, her türlü ahşap ambalaj malzemesi (kalınlığı 6 mm.den az olanlar hariç olmak üzere, palet, sandık, kasa, takoz vb.) işlemden geçirilmiş (ısıl işlem) ve işaretlenmiş olmak zorundadır. Isıl işlem ile işaretleme ancak yetkili firmalar tarafından yapılabilmektedir. İlimizde halen faaliyet gösteren 13 firma bulunmaktadır ve denetimleri Müdürlüğümüz tarafından yapılmaktadır.
ISPM 15, kalınlığı 6 mm'den fazla olan ve gemi ile nakledilecek ahşap ambalaj malzemelerinin üreticisi tarafından işaretlenmesi için Uluslararası Bitki Koruma Birliği ile yapılan sözleşme esasına dayanır.
Bütün ahşaptan oluşan ambalaj malzemeleri (palet, sandık, kasa, takoz vs.) ısıl işleme tabi tutularak ya da metil bromür ile fümigasyon yapılmış olmalı ya da ambalaj malzemeleri kâğıt, plastik, ahşap kökenli ürün (sunta vb.) diğer alternatif malzemelerden oluşmalıdır.
ISPM-15 işaretlemesi malzeme üzerine yapılır. Bu işaret aynı zamanda standardın gerektirdiği işlemin yapıldığına dair yapanın Uluslararası Bitki Koruma Birliği 'ye taahhüdüdür ve sorumluluk üreticiye aittir.
Yorum Yazın