Çilek üretimin de söz sahibi olmak isteyen Isparta'da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün de desteklediği proje kapsamında çilek dikimi yapılan alanlarda hasat mevsimi başladı.
2013 Yılında Şarkikaraağaç İlçesinde başlayıp, 2014 yılında Şarkikaraağaç ve Yalvaç İlçelerinde devam eden, alternatif ürün projesi kapsamında İl Müdürlüğünün geliştirmeye çalıştığı "Yayla Şartlarında Çilek Üretimini Geliştirme Projesi" çiftçilerin de katkısı ile 2015 yılında Aksu İlçesi ve köylerinde, Merkez İlçe ve köylerinde, Gelendost İlçesi Merkez ve Yeşilköy köyün de, 2016 yılında da Eğirdir Sarıidris kasabasında, Senirkent Merkez ve Büyükkabaca kasabasında, Gönen İlçesi ve Atabey İlçesi İslamköy köyünde çilek dikimleri yapıldı.
Çoğunlukla aroması ve raf ömrü ile tüketicinin beğenisini kazanan aynı zamanda sofralık bir çeşit olan ALBİON çeşidi yetiştirilmektedir. 3 yıl önce ekonomik anlamda çilek yetiştiriciliği yapılmaz iken şu an itibarı ile çilek dikim alanı 1000 dekarı geçmiş, şuan da yaklaşık 200 ün üzerinde çiftçi çilek yetiştiriciliği yapmaktadır. Isparta üreticisi için alternatif olan çilek üretimini önümüzdeki 5 yıl içinde 5000 dekar alana ulaştırıp Isparta Yayla çileği olarak markalaştırmaktadır.
İl Müdürü Cenk Şölen de çilek üreticilerini ziyaret ederek, 2016 yılı mayıs ayı hasadına müteakip üreticilerin morallerini yüksek tutmak ve onları tebrik etmek amacıyla çilek yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapılan Aksu İlçesi Koçular Köyünde çilek yetiştiricileri Ali Aycan ve Gelendost İlçesinde Ünal Öngen, Kenan Us ve Oğuzhan Apaydın ile görüşdü.
Yapılan ziyaretlerde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler alarak, çiftçilerin görüş ve sorunlarını dinleyen Şölen; Isparta farklı coğrafi ve iklim yapısı dolayısıyla yetiştirilen çileklerin farklı bir aromaya sahip olduğunu belirterek "şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada İl Müdürlüğümüz ve İlçe Müdürlüklerimiz kanalı ile her türlü teknik desteği sağlayarak üreticimizin yanında olacağız" dedi.
Yorum Yazın