Senirkent İlçesi Karip köyünde 10 yıl önce deneme ekimleri ile başlayan barbunya tarımı gün geçtikte artarak günümüzde tüm Türkiye'de söz sahibi konuma gelmiş ve semt pazarlarında ve manavlarda Senirkent barbunyası diye satılmaya başlamıştır.
Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul yaptığı açıklamada; "Eğirdir gölünün etrafında bulunmasının yanında yörenin sahip olduğu iklim ve toprak yapısından dolayı yetiştirilen barbunyalarda lezzet ve kalite olarak kendisini göstermiş ve pazarda yoğun talep görmüştür.
Senirkent ilçesinde yoğunlukla Karip köyü olmak üzere yaklaşık 8.750 dekar arazide barbunya tarımı yapılmaktadır. Barbunyalar oturak çeşitler olup, büyük çoğunluğu kırmızı çeşitler olmak üzere beyaz çeşitler yazlık ve güzlük olmak üzere iki dönemde ekim yapılmaktadır.
Mayıs ayında başlayan tohum ekimi ile birlikte ekim ortasına kadar barbunya hasadı devam etmektedir. Yıllık tahmini rekolte 13.125 ton olan barbunya özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere tüm yurda gönderilmektedir.
İlçemizde yetiştirilen barbunyadaki verim, iklim ve bakım şartlarına göre dekara 1.250-2.000 kg arasında değişiklik göstermekte, taze olarak toplanıp genellikle iç piyasada tüketim olarak satışa sunulmaktadır.
Barbunya üretiminde tohum ekiminden toplanmasına kadar yoğun iş gücü gerektirmektedir. Hasat döneminde yaklaşık 3.000 işçi çalışmakta, bu sayının yaklaşık 2.000-2.200 kişisi özellikle Şanlıurfa ve Adıyaman illeri başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu bölgesi ile çevre il ve ilçelerden gelen mevsimlik tarım işçilerinden karşılanmaktadır.
Barbunya üretiminin önümüzdeki yıllarda daha da artarak ilimiz ve ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunacağı öngürülmektedir" dedi.
Yorum Yazın