İpekböceği türü 'Hatay Sarısı' tehdit altında
Mustafa Kemal Üniversitesi öncülüğünde (MKÜ), Türkiye'nin üç ipekböceği ırkından olan ve nesli tükenme tehlikesindeki "Hatay Sarısı"nın korunması için "İpekböceği Evi Projesi" hazırlandı.
MKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Berna İleri, AA muhabirine, Hatay'da 1980'li yıllara kadar başta Samandağ ve Defne ilçeleri olmak üzere bazı yerlerde çok sayıda ailenin ipekböceği yetiştiriciliği ve ipek dokumacılıkla uğraştığını ancak son dönemde bunun azaldığını gördüklerini belirtti.
Hatay'da iki farklı ipekböceği yetiştirildiğini kaydeden İleri, bunlardan birinin Japon ve Çin meşeli, diğeri de Hatay Sarısı olduğunu söyledi.
Hatay'da yaklaşık 10 kişinin ipek dokumacılığıyla uğraştığını, mesleğin yok olmayla karşı karşıya bulunduğunu vurgulayan İleri, şöyle devam etti:
'Hatay'da ipekböcekçiliği, koza olarak 138 kilograma kadar düştü. Önceki yılların kayıtlarına baktığımızda çok daha fazla koza üretildiğini görüyoruz. Mustafa Kemal Üniversitesi olarak ipekböcekçiliği ve ipekli dokumanın yaygınlaştırılması için çalışmalara başladık. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve yerel yönetimlerle bağlantıya geçtik. Hatay Sarısı ipekböceğinin sayısını fazlalaştırmak ve üretime katmak amacıyla Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürülüğü çalışma yapıyor. Genelde yaygın olan Japon ve Çin menşeli kozaların rengi beyazken Hatay Sarısı'nın rengi turuncu, yer fıstığına yakın görüntüsü var. Verimi biraz daha düşük olduğu için üretici onu tercih etmemiş ve daha çok Japon ve Çin menşeli ipekböceğini tercih etmeye başlamış. Yerel değerlerin, kültürlerin ortaya çıkarılması, korunması ve devam ettirilmesi, üniversitemiz için çok önemli ve bu konuda önemli çalışmalar yapmaktayız.'
İleri, geçmiş yıllarda yaygın olan ipek dokumacılığının yeniden canlanması ve kadın istihdamının sağlanması için Defne Belediyesi ve İŞKUR'la "İpekböceği Evi Projesi" hazırladıklarını kaydetti.
Proje kapsamında ilk etapta 25 kadına Hatay Sarısı ipekböceğinin tanıtılması, sayısının artırılması, yetiştirilmesi konularında bir yıl kurs verileceğini ifade eden İleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve yerel yöneticilerle ipekböceği evi sayısını artıracaklarını sözlerine ekledi.
Yorum Yazın