Şekerbank

İncir Bahçelerinde Kontroller Devam Ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İncir Bahçelerinde Kontroller Devam Ediyor
0

İncir Aydın'da 361.387 da. alanda, yaklaşık 50.000 tonluk kuru incir üretimi ile önemli bir yer teşkil etmektedir. Aynı zamanda Aydın'da en fazla ihracatı gerçekleştirilen tarım ürünüdür.

Her bitkide olduğu gibi incirde belli dönemlerde çeşitli hastalık ve zararlılara maruz kalabilmektedir. İncirde görülen bu hastalık ve zararlıların üründe zarar yapmaması, ürünün kalite ve verimini etkilememesi için Aydın Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü teknik elemanlarınca arazi çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir. Aydın'da incir üretiminin yoğun olarak yapıldığı Germencik ( Dampınarı, Balatçık, Dağyeni, Selatin, Çamköy, Habipler,Meşeli, Çarıklar Mahalleleri),  İncirliova (Erbeyli, İsafakılar, Eğrek Mahalleleri ) Nazilli (Karahanlı, Kızıldere, Kardeşköy, Bayındır, Rahmanlar mahalleleri),  Kuyucak (Pamukören, Gencelli ve Kurtuluş Mahalleleri) ve Buharkent (Kızıldere, Savcılı Mahalleleri ) ilçeleri başta olmak üzere incir üretimi yapılan tüm bölgeler kontrol edilmektedir. Yapılan arazi çalışmaları sonucunda üreticilere gerek arazide ürün başında gerekse de mahalle kahvelerinde konu ile ilgili bilgilendirmeler ve uyarılar yapılmaktadır.

2014 yılında incirde sorun olan İncir Pas Hastalığı ile ilgili olarak Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsünden konu uzmanları getirilerek hastalığın teşhisi yaptırılmış ve konu ile ilgili olarak bakanlığa hastalığın teşhisi ve mücadelesi içerikli rapor gönderilmesi sağlanmıştır.

Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü, Erbeyli İncir Araştırma Enstitü Müdürlüğü, Germencik Tariş işletmesi ve Tarım İlçe Müdürlüklerimiz ile işbirliği içerisinde incir bahçeleri gezilerek hastalık ve zararlıların yoğunluğu gözlemlenmiştir. Yapılan arazi çalışmalarında Aydın'da incir bahçelerinin bir kısmında incir pas hastalığı görülmüş ancak risk oluşturacak yoğunluğa rastlanılmamıştır. Ayrıca sezon başında, homotoma zararlısı bahçelerde bu yıl görülmekle birlikte kimyasal mücadeleye gerek duyulmaksızın popülasyonunun düşeceği şeklinde üreticiler uyarılmışlardır. Daha sonra hava sıcaklığının artmasıyla birlikte homotoma popülasyonunun bir zarar oluşturmadan azaldığı gözlemlenmiştir. Yapılan bahçe kontrollerinde kırmızı örümcek çıkışlarına rastlanmakla birlikte populasyonda yoğunluk görülmemiştir. Yine incirde zamam zaman sorun olarak karşımıza çıkan kanlı balsıra zararlısına rastlanılmamıştır. Lokal olarak bazı bölgelerde yoğun olmamakla birlikte kök uyuzu hastalığına rastlanılmıştır. İncir mozayik virüsü de birçok bahçede görülmüştür.

Genel olarak bakıldığında Aydın'da genelindeki incir alanlarında hastalık ve zararlılar yönünden önem arz edebilecek düzeyde bir yoğunluk bulunmamaktadır. Üreticilerin de bahçelerine sık sık kontrol ederek herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmaları halinde İl Müdürlüğüne yada İlçe Tarım Müdürlüklerine başvurması gerekmektedir.       

Sağlıklı ve kaliteli ürün elde etmek, ürünü ve üreticiyi korumak için Aydın Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü teknik elemanlarınca arazi kontrolleri aralıksız devam etmektedir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İzmir Büyükşehir Dört Tarım Kooperatifini Mercek Altına AldıÖnceki Haber

İzmir Büyükşehir Dört Tarım Kooperatifin...

Aydın Tarım İl Müdürlüğü Laboratuvar Analiz Kapsamını GenişlettiSonraki Haber

Aydın Tarım İl Müdürlüğü Laboratuvar Ana...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar