KURULDUĞU 1953’ten bu yana ‘Anadolu Bankacılığı’ misyonunu bırakmayan Şekerbank’ın Genel Müdürü Halit Yıldız, “Küçük tasarruf sahibi binlerce müşterinin birikimleri, düşük tutarlarda esnafa, çiftiye verdiğimiz krediler Şekerbank’ın en büyük zenginliğidir. Bu, iğneyle kuyu kazmak gibi zor bir iş” dedi.
ÇİFTÇİ ailelerinin toprağı ile kurduğu duygusal bağı vurgulayan ‘Sen bırakıp gitme diye’ reklamı ile dikkat çeken Şekerbank’ın 312 şubesinin yüzde 77’si Anadolu’da bulunuyor. Türkiye’de sadece bir kamu bankası ve Şekerbank şubesinin bulunduğu 10 ilçe var. Tekirdağ’ın Alpullu ilçesinde ise, tek banka şubesi var o da Şekerbank’ın. “61 yıldır kırsal kalkınmayı desteklemekten hiç vazgeçmedik” diyen Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız, Anadolu bankacılığının zor ve aslında oldukça maliyetli bir iş olduğunu vurguladı. Yıldız, “Anadolu bankacılığı bizim genlerimizde olan, kuruluşumuzdan gelen bir özellik. Bir misyon işi. Türkiye’de bankalar bugüne kadar hep büyük projeler, bilançosu bilinen şirketler ve sabit gelirli müşterilere kredi verdi. Biz ise, büyük proje finansmanı ve sabit gelirli arasındaki yerde duran, tarım ve esnaf bankacılığına odaklanıyoruz. Bu iğne ile kuyu kazmak gibi zor bir iştir. Bizim minik minik tonlarca müşterimiz var” dedi.
ÇİFTÇİ ZENGİNLİĞİMİZ
Hali hazırda 2 milyon 850 bin müşterilerinin bulunduğunu hatırlatan Yıldız, “Küçük tasarruf sahibi binlerce müşterimizin birikimleri ve yine düşük tutarlarda esnafımıza, çiftçimize verdiğimiz krediler Şekerbank’ın en büyük zenginliğidir” diye konuştu. Şekerbank’ın kredilerinin yüzde 89’unun üretimi destekleyen kredilerden oluştuğunu kaydeden Yıldız, “Küçük işletmelere verdiğimiz kredilerde yüzde 52, esnaf kredilerinde yüzde 26 büyüdük. Son 4 yılda 230 bin esnaf ve küçük işletmeye dokunduk. Kredilerimizin yüzde 58’i tarım kredisi. Tarım bankacılığında son 4 yılda 300 bin yeni müşteriye ulaştık” dedi.
ESNAFA ARKADAŞIZ
Esnaf ve tarım bankacılığının popüler hale geldiğini kaydeden Yıldız şunları anlattı: “Esnaf ve tarım bankacılığında başarılı olmak için bunun bankanızın DNA’sında olması lazım. Eğer bizim genlerimizde tarım bankacılığı olmasaydı bugün tarımı bu kadar iyi yapabilir miydik bilmiyorum. Çiftçi ve esnafa kredi vermek farklı bir bakış açısı ve ciddi bir ‘know how’ gerektiriyor. Onlar sizden yol arkadaşlığı yapmanızı istiyor.
Bu aslında maliyetli ve ancak uzun vadede getiri sağlayan bir model. Ben haftanın bir günü mutlaka bir Anadolu kentindeyim. İşlerin yoğunluğundan hafta içinde gidememişsem, haftosunumu müşterilerimizle geçirdiğim çok olur.”
Ev kadınlarına tasarruf ürünü
BUGÜN artık bankaların ilk kez bir bankayla tanışacak müşterilere odaklanmaya başladığını söyleyen Halit Yıldız, “Biz zaten her zaman hiç bankayla daha önce çalışmamış hedefleri her zaman hedefledik. Amacımız önümüzdeki 5 yılda en çok yeni müşteri kazanan banka olmak. Çiftçi ve esnafa yönelik yaratıcı ürünlerimizin yanı sıra son olarak evkadınlarına yönelik yeni tasarruf ürünleri geliştirdik. Bu da büyümek istediğimiz yeni bir alan” dedi.
Kişi başı kredi 23 bin 858 TL
ŞEKERBANK’ta bireylere ait tasarruf mevduatının yüzde 61.7’si üç büyük il dışında, Anadolu’da bulunuyor. Yıldız, bankanın tabana yaygın portföyüne ilişkin şu bilgileri verdi: “Bu oran kamu hariç bankacılık sektöründe yüzde 35.9. Tarım bankacılığında mevcutta aktif olarak çalıştığımız kredili müşterilerimizin kişi başına ortalama kredi tutarı 23 bin 858 TL. Esnaf tarafında da yine aktif olarak çalıştığımız kredili müşterilerimizin kullandığı ortalama kredi miktarı 25 bin 985 TL
Yorum Yazın