
Hindistan ve Pakistan’da etkili olan sağanak ve taşkınlar, aromatik basmati pirinci üretimini olumsuz etkiledi. Fiyatlar arzın düşmesiyle yükseliyor.

Hindistan ve Pakistan’da basmati pirinci yetiştirilen bölgelerde etkili olan şiddetli yağmur ve taşkınlar, üretim endişelerini artırdı ve pirinç fiyatlarının yükselmesine yol açtı.
Basmati pirinci, aromatik özellikleri nedeniyle normal pirinç çeşitlerinin neredeyse iki katı fiyatla satılıyor ve başlıca ithalatçıları İngiltere, Orta Doğu ve ABD. Sel nedeniyle üretim bölgeleri su altında kalırken, suların çekilmesiyle kayıpların sınırlı kalması bekleniyor.
Hindistan’ın kuzey eyaletleri Punjab ve Haryana, ülke basmati üretiminin %80’inden fazlasını gerçekleştirirken, Pakistan’ın Punjab eyaleti üretimin %90’ından fazlasına sahip. Ağustos sonu ve Eylül başında aşırı yağışlar nedeniyle Ravi, Chenab, Sutlej ve Beas nehirleri taştı.
İlk değerlendirmelere göre Hindistan’da yaklaşık 1 milyon hektarlık alanda pirinç, pamuk ve baklagiller zarar gördü. Pakistan’ın Punjab eyaletinde ise pirinç, şeker kamışı, mısır, sebze ve pamuk ekili alanlar sular altında kaldı.
Latif Rice Mills Pvt Ltd. ihracat müdürü İbrahim Shafiq, “Basmati pirinci ve pamuk hasadına yaklaşırken çiftçiler ciddi zarar gördü. Pakistan’da basmati üretiminin %20’sinin zarar gördüğü tahmin ediliyor ve bu hem yerel hem uluslararası piyasalarda fiyatları artıracak” dedi.
Olam Agri India’dan Nitin Gupta, pirinç fiyatlarının geçen hafta ton başına 50 dolar yükseldiğini ve arz sıkıntısı devam ederse hasat sonunda fiyatların daha da yükselebileceğini belirtti. Ancak bazı yetkililer, fiyat artışının geçici olduğunu ve yeni sezon hasadıyla birlikte normal seviyelere döneceğini ifade ediyor.
Bu gelişmeler, Hindistan ve Pakistan’da basmati pirinci üretimi ve küresel arz üzerinde dikkatle izlenen bir durum oluşturuyor.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın