0
Türkiye Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kuzey Acarbaş, besicinin en önemli sorunun kaba yem açığı olduğunu, ülkede hayvancılık girdi maliyetlerinin Avrupa ülkelerine göre çok yüksek olduğunu söyledi.
Süt sığırcılığında başta Macaristan, Avusturya, Almanya ve Hollanda'nın söz sahibi ülkeler olduğunu belirten Acarbaş, bu ülkelerdeki arazi şartlarının büyükbaş yetiştiriciliğine elverişli ve desteklemelerin yüksek olmasının besi hayvancılığı yapımına teşvik ettiğini kaydetti. Avrupa'da hayvancılık desteklerini yüksek düzeyde olduğunu vurgulayan Acarbaş, "Macaristan'da bir besici bir litre 2 kilogram yem alırken bizde ise bir litre sütle bir kilogram yem alabiliyor. Girdi maliyetlerinin yüksekliği süt sığırcılığının yapımını zorlaştırıyor." dedi.
Gelecekte dünyada söz sahibi olmanın yolunun enerji, su kaynakları zenginliği ve gıdanın belirleyeceğinin altını çizen Acarbaş, ülkede nitelikli tarım uygulamaları ve hayvancılığa özel önem verilmesi gerektiğini vurguladı.
Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üretici Birliği(MASÜB) Başkanı Bilal Ay'la Manavgat'ta bir araya gelen Acarbaş, sütün korunması noktası yaptığı çalışmalarla MASÜB'ün Kırgızistan'a rol model olmasından ötürü Ay'ı tebrik etti. Ülkede süt sığırcılığı yapanların mutlaka Avrupa ülkelerinde bu iş nasıl yapılıyor diye Almanya, Polonya, Hollanda, Avusturya ve Macaristan'daki çiftlikleri ziyaret etmeleri tavsiyesinde bulunan Acarbaş, Avrupa ülkelerinde hayvancılık girdi maliyelerinin Türkiye'ye göre yüzde 50 oranında daha ucuz olduğunu söyledi.
Avrupa ülkelerinin torak, iklim ve coğrafi şartlarının büyükbaş hayvancılığına elverişli olduğunun altını çizen Acarbaş, "Maalesef ülkemizin iklim, coğrafyası ve toprak yapısı büyükbaş hayvancılığına elverişli değil. Ülkemiz küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine elverişli. Macaristan, Almanya, Hollanda'da hayvancılık girdi maliyetleri bize göre çok düşük. Toprakları düz ve sürekli yağmur olduğu için yılın 12 ayı yonca, silajlık mısır ve fiğ yetiştirebiliyorlar. Girdi maliyetleri düşük olduğu için Macaristanlı besici bize göre daha fazla kazanıyor. Şu anda ülkemizde sütün maliyeti 1,3 lira. Ülkemiz süt fiyatları noktasında Avusturya, Almanya, Hollanda ve Macaristan'dan yüksek. Fakat bir Macar üreticinin girdi maliyetleri düşük olduğu için ülkesinde süt fiyatları bize göre düşükte olsa daha fazla para kazanıyor. Ülkemiz bu kaba yem açığı sorununa kesin çözüm bulmalı. Bulmazsak Avrupalı rekabet etmemiz zor. Yinede ülkemiz besicisi bu zorluklar içinde bende varım diyerek mücadele ediyor. " diye konuştu.
Sütün halihazırdaki litresinin 1 lira 15 kuruş olduğunu belirten Acarbaş, bu fiyatın besicinin yüzünü güldürmediğini söyledi. Süt fiyatlarının 2 aydır yatay geçişte olduğunu vurgulayan Acarbaş, sütün litresinin 1 Nisan'dan itibaren 1,3 lira olmasını beklediklerini, girdi maliyetlerinin sürekli artması sebebiyle sütte 15 kuruşluk artışın yapılmasının zorunluluk arz ettiğini sözlerine ekledi.
Yorum Yazın