
Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılık işletmelerinin kaba yem ihtiyacını karşılamak amacıyla üreticilere sorgum sudan otu tohumu dağıttı.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılık sektörünün önemli bir girdisi olan kaba yem ihtiyacının karşılanmasına yönelik desteklerini sürdürüyor. Müdürlük tarafından, yetiştiricilere sorgum sudan otu tohumu dağıtımı gerçekleştirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında, Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından "2025 Yılında Sorgum Sudan Otu Melezi Üretiminin Yaygınlaştırılmasına yönelik" bir proje hazırlandı. Proje çerçevesinde temin edilen sorgum sudan otu tohumları, Adana'nın Ceyhan, Feke, Karataş, Kozan, Sarıçam, Tufanbeyli, Yumurtalık, Yüreğir, Aladağ ve Karaisalı ilçelerinde hayvancılıkla uğraşan üreticilere dağıtıldı.
Tohum dağıtım törenine katılan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, hayvancılığın en önemli girdilerinden birinin yem olduğunu hatırlatarak, il genelinde bir yandan meraları ıslah ederek hayvancılık yapanlara kaba yem ihtiyacını karşılama desteği verdiklerini vurguladı. Kökçüoğlu, “Kaba yem ihtiyacının tamamını meralardan karşılama ihtimaliniz de çok az. Kaba yem ihtiyacını karşılamak için bugün olduğu gibi yetiştiricilerimize destek olarak tohum dağıtıyor, sizlerin üretmesini sağlamış oluyoruz. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz birçok ilde olduğu gibi Adana'da da hayvansal üretimi desteklemek amacıyla yem bitkisi tohumunu üreticilerimize dağıtma kararı aldı" dedi.
Sorgum bitkisinin Çukurova bölgesinde yeni ekimi yapılan bir bitki olduğunu belirten Kökçüoğlu, “Adana'nın toprakları bereketli. Üreticimiz çalışkan. Hem hayvancılıkta hem de bitkisel üretimde birçok kalemde Türkiye sıralamasında birinci olan bir iliz. Bu üreticimizin sayesinde olan bir durum" şeklinde konuştu.
“Hayvancılıkta da kendi kendimize yeter olmak istiyoruz" diyerek sözlerine devam eden Kökçüoğlu, “Türkiye'de her kişi için bir tane küçükbaş hayvanı yetiştirdiğimiz gün sorunumuz kalmayacak. Bütün hedefimiz de bu. Adana ilimizde 1 milyon küçükbaş hayvan var. Nüfusumuz 2,5 milyon. Büyükbaş hayvanları da katarsak bizim kendi ilimizde 500 bin küçükbaş hayvanı ahırlarımıza tekrar sokmamız, meralarımıza getirmemiz lazım" ifadelerini kullandı.
Üreticilerden Cevdet Numan Sıçramaz ise sudan otunu daha önce ektiğini ve bu yıl da ekeceğini belirterek, “Yem bitkisi ekmek hayvancılıkta yüzde 50 kar demektir. Yetiştiricilikte olmazsa olmazı yem bitkilerini ekmektir" dedi.
İl Müdürü Kökçüoğlu, konuşmaların ardından üreticilere sorgum sudan otu tohumlarını teslim etti.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın