Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, et ithalatının hayvancılıktaki olumlu gelişmeyi tersine çevireceğine vurgu yaparak, "Hayvancılığın gelişmesinin önündeki en büyük engel yem fiyatlarıdır. Hayvan ve et kaçakçılığı hayvancılığa darbe vurdu." dedi.
Son günlerde büyük çaplı et kaçakçılığının ortaya çıkmasının ardından gümrük vergilerinin düşürülmesi ile et ithalatının artırılması yönünde çabaların arttığına işaret eden İbrahim Yetkin, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Türkiye'de 2010 yılında yapılan uygulama sonucu canlı hayvan ve karkas et ithalatının 2011 yılında 110 bin 731 tona çıktığını kaydeden TZD Başkanı Yetkin, bu durumun çok sayıda üreticinin elindeki hayvanları kesmesine ve bir çok işletmenin kapanmasına yol açtığını belirtti. Yetkin, "Bu arada hayvan ve et ithalatı için 3 yılda 3 milyar doların üzerinde para ödenmişti. Bir süre sonra bu sürecin Türkiye'de hayvancılığı bitireceği açıkça görüldüğü için gümrük vergileri yükseltilerek özellikle karkas et ithalatı sınırlanmış; 2013 yılından itibaren toplam destekten hayvancılığa ayrılan miktarın büyümesi ve tarımsal teşvik ve kredilerin artmasından dolayı hayvan sayısı ve et üretiminde artış olmuştu. Bu önlemler sonucunda 2013 yılında büyükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 3,6 artarak 14,5 milyon adede ulaşmış, 2014 yılında da hayvan sayısı ve et üretiminde artış devam etmişti. Aynı şekilde 2013 yıl sonu itibariyle küçükbaş hayvan sayısı da yüzde 7,6 artmış ve koyun sayısı 32 milyon 186 bin baş, keçi sayısı da 10 milyon 186 bin baş olmuştu." bilgisini paylaştı.
2014 yılına bakıldığında ilk 3 çeyrek itibariyle toplam kırmızı et üretiminin bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 1,9 oranında; koyun eti üretiminin ise bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 18,1 oranında azaldığını aktaran Yetkin, şöyle devam etti:
"Kuşkusuz bu azalma et fiyatlarına belli ölçüde yansımıştır. Ancak piyasada tüketiciye yansıyan fiyatlar, tıpkı diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi bu kısmi artışın çok üzerinde olmuştur. Bu durumda yapılması gereken hiç kuşkusuz 2010-2011 yıllarında hayvancılığı yıkıma sürükleyen yanlışların tekrarlanması değil hayvancılığa verilen teşviklerin artırılması ve et maliyetlerinin düşürülmesi için maliyetlerin yüzde 70'ini oluşturan yem fiyatlarının düşürülmesi ya da sübvanse edilmesidir."
Yem fiyatlarına bakıldığında 2014 yılı içinde yüzde 10 artış olduğunu, bu artışın yemlik mısırda yüzde 32'yi bulduğunu dile getiren Yetkin, "Bu nedenle halen ülkemizin en büyük besi çiftlikleri çok düşük kapasite ile çalışmaktadır. Bu soruna karşı önlemler alındığı takdirde hayvan sayısı ve et üretiminde tekrar artış görülecektir." dedi.
Yorum Yazın