Şekerbank

Hayrabolu İlçesinde Çeltik Demonstrasyonu Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hayrabolu İlçesinde Çeltik Demonstrasyonu Yapıldı

Tarımsal Yayım Hizmetlerinin Desteklenmesi Projesi, Araştırma-Yayım- Çiftçi Bağının Güçlendirilmesi kapsamında, Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Alt Projesi dâhilinde Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde, 17 Mayıs 2016 tarihinde Hayrabolu İlçesi Delibedir Mahallesinden Emrullah ERTAŞ’ın Hacıllı Mahallesindeki tarlasında Çeltik Çeşit Demonstrasyonu kurulmuştu. Tarla gününe Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya SARIKOCA, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Adnan TÜLEK, Proje Koordinatörü Dr. Sami SÜZER, Şube ve  İlçe Müdürleri ile konu uzmanı teknik elemanlar, çeltik ekilişi yapılan mahallelerimizden katılan üreticiler ve çiftçi örgütleri temsilcileri olmak üzere toplam 75 katılımcı iştirak etti.

Hayrabolu İlçe Müdürü İbrahim ŞENOL’un açılış konuşmasının ardından, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü araştırma görevlisi ve proje koordinatörü Dr. Sami SÜZER demonstrasyonda kullanılan çeltik çeşitlerinin özellikleri ve nasıl geliştirildikleri hakkında katılımcılara bilgilendirme yaptı. Ardından Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Adnan TÜLEK, Enstitünün faaliyetleri ve çalışma konuları, Enstitü tarafından geliştirilen tohumluk çeşitleri ve milli ekonomiye katkılarını içeren bir konuşma yaptı. Özellikle çeltik konusunda yapılan çalışmalar ve geliştirilen çeşitler ile Ülkemizin çeltik tohumluğu konusunda dışarıya bağımlılığının kalmadığını ifade etti.

İl Müdürü Zekeriya SARIKOCA yaptığı konuşmada Tekirdağ tarımı ve kurulan demonstrasyonlar ile düzenlenen tarla günlerinin önemini anlattı. “Proje kapsamında; Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünde geliştirilerek tescil edilen Tosya Güneşi, Biga İncisi, Kale, Balaban, Yatkın, Sürek M 711, Ülfet, Küplü ve Sarhan çeltik çeşitleri ile kıyaslama amaçlı Osmancık ve Edirne çeltik çeşitleri olmak üzere toplam 11 çeltik çeşidi, çiftçi şartlarında demostre edilmiştir. Her bir çeşit, 250 metrekarelik alanlara ekilmiştir.

Çeltik çeşitlerinin tanıtılması amacıyla kurulan demonstrasyonda; üreticilerimiz çeltik çeşitlerini yerinde, tarlada görerek, ilgili uzmanlara sorarak tohumluk seçimini daha bilinçli yapabilmeleri hedeflenmiştir. Bugün burada kurduğumuz çeltik çeşit demonstrasyonu ile çeltik tarımı yapan üreticilerimiz; sertifikalı, yüksek verimli ve kaliteli, hastalıklara dayanıklı yeni çeşitleri tanıma fırsatı yakalamıştır. Bölgeye uyum sağlayan yeni çeltik çeşitlerinin ekiminin yaygınlaştırılması ile birim alandan alınan verim ve ürün kalitesinde önemli artışlar beklemekteyiz.” İfadelerini kullandı.

 Ayrıca, demonstratör çiftçi Emrullah ERTAŞ demonstasyondaki uygulamaları hakkında kısa bilgi verildi. ​

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Özkaynak ve Özgüven’in adresi Kayseri Şeker oluyorÖnceki Haber

Özkaynak ve Özgüven’in adresi Kayseri Şe...

Uludağ Üniversitesi, 27. Uluslararası Tarım ve Endüstriyel Gıda KongresiSonraki Haber

Uludağ Üniversitesi, 27. Uluslararası Ta...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar