Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Ali Bayrak, Türkiye'yi erken terk eden ve Gürcistan'a kaçan hamsinin balık sezonunu olumsuz etkilediğini söyledi.
Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Ali Bayrak, yaptığı açıklamada, hava şartları ve avcı baskısı nedeniyle hamsinin önceki senelere göre göçünü erken tamamladığını belirtti.
Bazı balık türlerinin de hamsinin peşinden geçiş yaptığını aktaran Bayrak, "Çünkü hamsi balıkların yemi ve olmazsa olmazıdır" dedi.
Bayrak, balık sezonundan maalesef her balıkçının istediğini alamadığını vurgulayarak, "Türkiye'yi erken terk eden ve Gürcistan'a kaçan hamsi, balık sezonunu olumsuz etkiledi. Hamsinin Gürcistan sınırlarına kaçmasıyla bazı balıkçılarımız peşinden gitti, orada avlandı. Sınırlarımızın dışında avcılık faaliyetleri izne tabi olduğu için her balıkçımız dışarıda avlanamıyor, herkes de bu izni alamıyor" ifadesini kullandı.
Palamut sezonunun güzel geçtiğini, hem kıyı hem gırgır balıkçılarının bundan bir şekilde yararlandığını dile getiren Bayrak, şöyle konuştu:
"Çinekop ve lüfer de iyiydi. Bundan sonraki süreçte 15 Nisan itibariyle başlayan trol ve gırgır ağları ile avcılık için genel av yasağının koruma, kontrol faaliyetleri açısından iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Her geçen sezonun ardından bir önceki senenin özlemini duyuyoruz. Ancak iyiye dönüşüm için bir çalışma yapamıyoruz. Yeni bir şeyler keşfetmeye gerek yok, balıkçılıkta gelişmiş ülkeler nasıl başarıyı yakalıyorsa biz de bunu kendimize göre uyarlamalıyız. Eğer balıkçılıkta bir gelecek düşünüyorsak ve gelecek nesillere sürdürülebilir su ürünleri kaynakları bırakmak istiyorsak, bir an önce uygulamaya geçmeliyiz. Aksi takdirde her geçen yıl aleyhimize işliyor."
"Kıyı balıkçılarının yunus sorunu"
Bayrak, son yıllarda yunusların kıyı balıkçılarına ciddi zararlar verdiğini kaydederek, konunun çözülmesi için girişimlerde bulunduklarını bildirdi.
Balıkçıların denize ağ atamadığını anlatan Bayrak, şunları söyledi:
"Yunuslar her zaman için vardı ancak son yıllarda hazıra alıştılar. Ağlara takılan balıkları tüketip, ağları kullanılamaz hale getiriyorlar. Ayrıca, kendileri de bazen bu ağlara takılıp ölebiliyor. Balıkçılarımız durumdan bir hayli dertli. Haftalarca uğraşarak hazırladıkları ağların, bir gecede kullanılamaz hale getirilmesi üzücü bir durum. Çünkü maliyet ve büyük emek gerektiriyor. Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜRKOOP) vasıtasıyla İtalya'dan aldığımız yunus kovucu 'pinger' cihazını deniyoruz. Bu sorun için çıkan en son cihaz, etkilerinin belirlenmesi için çalışmalar sürüyor. Sıkıntının giderilmesi için bir şeyler yapmanın ve balıkçılarımızın bu sorununu çözmenin telaşındayız."
Bayrak, av yasağı nedeniyle balıkçı tezgahlarında çipura, levrek ve somon gibi kültür balıklarının revaçta olduğunu sözlerine ekledi.
Yorum Yazın