Şekerbank

Güvercinada'nın Tülüşahı çiçek açtı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Güvercinada'nın Tülüşahı çiçek açtı

Halk arasında ‘Aydın Gaşağı’ olarak da bilinen bitkinin doğal ortamda yetişenlerden önce çiçek açması doğa severlerde büyük heyecan yarattı.

Kuşadası’nın simgesi olan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne giren tarihi Güvercinada Kalesi'ndeki özel alanda korumaya alınan Tülüşahlar, bu yılın ilk çiçeklerini açmaya başladı. Adını Güzelçamlı’dakİ Dilek Yarımadası Milli Parkı'nın bulunduğu Samson Dağları’nın antik adından alan Tülüşahların, doğal ortamda yetişenlerden önce çiçeklenmesi, tabiat tutkunları arasında heyecanla karşılandı.

SADECE KUŞADASINDA YETİŞİYOR”

Tülüşah’ın korunması ve çoğaltılması için kamu kurumları, bilimsel kuruluşlar ve çevreci derneklerin ortak hareket ettiğini belirten Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, “Dünyada sadece Kuşadası’nda yetişen ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Tülüşahların çoğaltılması endemik bitki çeşitliliği açısından çok önemli. Bu bitki ayrıca Kuşadası’nda botanik turizminin gelişmesine de büyük katkı sağlayacak” dedi.

KENTİN SİMGESİOLACAK

Belediye Başkanı Ömer Günel ise Türkiye’nin turizm başkenti Kuşadası’nın sahip olduğu doğal ve tarihi değerleri her zaman titizlikle koruyacaklarını söyledi. Amaçlarının Tülüşah’ı kentin simgelerinden biri haline getirmek olduğunu ifade eden Günel, “İlerleyen dönemde Güvercinada Kalesi’ndeki Tülüşah koruma alanını daha da genişleteceğiz” diye konuştu.  

KUŞADASI BELEDİYESİ’NE EMANET

Kuşadası Belediyesi ile Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) işbirliğinde Güvercinada Kalesi’nde oluşturulan ‘Tülüşah Deneme Parseli'ndeki bilimsel çalışmalar, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Biyoloji Bölümü tarafından yapılıyor. Etrafı çitle çevrili olan alanın bakım ve peyzaj düzenlemesi ise Kuşadası Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nce gerçekleştiriliyor.

TEHLİKE KATEGORİSİ “CR”

Kuşadası’nda yetişen 10 endemik bitki türü içerisinde Tülüşah'ın tehlike kategorisi, merkezi İsviçre'nin Gland kentinde bulunan Doğa ve Doğal Kaynakların Korunması için Uluslararası Birlik, (IUCN) tarafından “CR” (çok tehlikede) olarak belirlenmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı da Tülüşah'ı, Türkiye yaban hayatında nesli yok olma tehlikesi altında olan türlerin korunması kapsamında “Tür Koruma Eylem Planı’na dahil etmişti. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çaldıran Belediyesinden çiftçilere 10 bin sebze fidesiÖnceki Haber

Çaldıran Belediyesinden çiftçilere 10 bi...

1150 Arıcıya 11 Bin 500 Propolis Tuzağı DağıtıldıSonraki Haber

1150 Arıcıya 11 Bin 500 Propolis Tuzağı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar