TİGEM’in hayvan alım ihalesini iptal edip, yeniden ihale yapmasının ardındaki sır perdesi halen aralanamadı..
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TİGEM’in genç çiftçilere dağıtılmak üzere açtığı hayvan alım ihalesini iptal edip daha sonra ihalede oluşan rakamların daha üstünde bir fiyatla ve doğrudan teminle hayvan alımı yaptığı yönündeki iddiaları soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi.
Önergeyi yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, projenin daha hızlı sonuçlandırılabilmesi için 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında ihale yaptıklarını söyledi.
CHP Milletvekili Gürer ise yapılmış bir ihalenin iptal edilerek yeniden ihale yapılmasının, projeyi hızlandırmaktan ziyade geciktirmesine yol açtığını ifade etti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TARIM İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM), genç çiftçi projesi kapsamında tedarik ederek genç çiftçilere dağıtılacak olan 160 bin baş hayvan alımı için Nisan ayında yaptığı ihaleyi iptal ederek, ihalede oluşan rakamların daha üstünde fiyatlarla ve doğrudan temin yöntemiyle alım yapmasını TBMM gündemine taşıdı. Konuyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi veren Gürer, söz konusu ihalede koyunun 720 liradan alınacakken doğrudan alım yöntemi ile 800 liradan, büyükbaş hayvanın ise ihale ile 4450 liradan alınacakken doğrudan alım yöntemi ile 5 bin liradan alındığı yönündeki iddialara dikkat çekti.
CHP Milletvekili Gürer yazılı soru önergesinde, “TİGEM 160 bin baş hayvanın ihalesinin neden iptal edilmiştir? Hayvanlar neden ihalede oluşan fiyatlardan daha pahalı alınmıştır? 160 bin hayvanın, neden ihale yöntemiyle değil de doğrudan alım yöntemiyle alımında ısrar edilmektedir? Piyasada özellikle üç firmanın TİGEM adına hayvan topladığı hatta resmi kayıtlara girmese de ıslak imza ile bu firmalarla anlaşmaların yapıldığı iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Bu iddialar doğru ise bu üç firmanın isimleri nedir? Bu üç firmanın bir biriyle bir bağlantısı var mıdır? Bu üç firma iptal edilen ihaleye teklif vermiş midir? İhaleye hangi firmalar teklif vermiştir? Verilen teklifler nelerdir?” şeklinde sorular yöneltti.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakmedirli, TİGEM'in Genç Çiftçi Projesi kapsamında gerçekleştirdiği canlı hayvan alımlarının Kamu İhale Kurumu'ndan alınan görüş doğrultusunda 2016, 2017 ve 2018 yıllarında 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun ilgili maddelerine göre yapıldığını belirtti.
Söz konusu projenin daha hızlı ve daha etkin sonuçlandırılabilmesi, söz konusu alımın niteliği itibariyle belirli ırkların belirli bölgelerden alınmasının zorunlu olması nedenleriyle ilgili alımın 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun başka bir maddesine göre ihale yapmayı mümkün kılmadığını anlatan Bakan Pakdemirli, “Bu kapsamda proje konusu hayvan alımlarının mümkün olan en kısa sürede tamamlanabilmesi için sektör paydaşlarından, gerçek piyasa fiyatının ölçülmesi amacıyla muhtelif tarihlerde birim fiyat teklifleri alınmıştır” dedi.
Söz konusu alım ile ilgili olarak 45 firma/şahsa bildirim yapılarak anılan gün ve saate kadar tekliflerinin sunulmaları istendiğini belirten Bakan Pakdemirli, 15 firma/şahıs anılan gün ve saate kadar fiyat tekliflerini TİGEM'e sunmuştur. Bu çerçevede iddia edildiği gibi yalnız üç firmayla değil, bu işle iştigal eden 15 firma ve şahıs teklifte bulunmuş, şartları taşıyan 11 firma ve şahıs ile anılan mevzuata uygun olarak canlı hayvan alım sözleşmeleri imzalanmış olup, resmi kayıtlara girmeyen herhangi bir işlem yapılmamıştır” diye konuştu.
GÜRER: “BU İDDİALARA NET YANIT BEKLİYORUZ”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bakan Pakdemirli’nin ihalede hangi fiyatlarla hayvan alındığını yönündeki soruları yanıtsız bıraktığına dikkat çekerek, “Önce yapılan ihale iptal edilmiş midir? Bu ihale ilgili yasa kapsamında yapılacak ise neden ilk ihalede bu yasa dikkate alınmamıştır? İddialar doğru ise bu şekilde üstünün kapatılması yapanın yanına kar kalacak anlamına mı gelmektedir” diye sordu.
Gürer, “Ayrıca Sayın bakan projenin hızlandırılması amacıyla 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile ihale yapmak durumunda kaldıklarını belirtmektedir. Yapılan bir ihalenin iptal edilerek yeniden ihale yapılması, projenin hızlandırılmasına değil, sürecin uzamasına neden olacaktır. Bu aşikârdır. Bu konuda uzun süre kamuoyunu meşgul eden iddialara net bir şekilde yanıt verilmesi gerekmektedir” diye konuştu.
Yorum Yazın