CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de patates üreticilerine ‘stokçu’ muamelesi yapılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanının talimatıyla depolara baskın yapan yetkililere seslenen Gürer, “Patatesler çürürken neredeydiniz?” diye sordu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda söz olarak, maliye ekiplerinin patates ve soğan depolarına yaptığı baskını değerlendirdi. Söz konusu baskınların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan talimatıyla yapıldığını hatırlatan Gürer, “Üretici bu baskınlardan üzüntü duymaktadır. Depocuyken stokçu muamelesi yapılmasını kabul etmiyoruz demektedirler” ifadelerini kullandı.
Niğde’nin patates üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer aldığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ekim ayında hasat edilen patates depolanıp sonraki nisan ayına kadar satılır. Bir bölüm tohuma ayrılır. Depoda patates çürüdüğünde iktidar bu depolara uğramadı. Şu anda da girdi fiyatlarına göre 1.500 lira civarında bir fiyatla patates satan çiftçi depolara yapılan bu baskınlardan rahatsızdır. Yetkililerin konuya duyarlı davranmasını ve stokçuluk yapmayan depodaki patates üreticisini bu şekilde cezalandırmamasını diliyorum” şeklinde konuştu.
ÜRETİCİ ŞAŞKIN
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iktidarın ekonomik krizi saklamak adına her yolu denediğine dikkat çekerek, yanlış ekonomik uygulamaların faturasının işçi, çiftçi, memur, esnaf ve emekliye yansıtılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Gürer, “soğan ve patates hasat sonrası depolanır. Patatesin bir bölümü tohumluk için ayrılır. Geçen yıllarda depolarda patates çürüdü. Üretici ürününü sokağa attı. Bu yıl rekolte düştü. Ekimde hasat edilen patatesin bir bölümü 70 kuruş - 1.20 tl arasında tarlada satıldı. Geriye kalan her yıl gibi depoya kondu. Turfanda Nisan ayında Çukurova patatesi çıkıncaya kadar peyderpey patatesi satar. Yıllardır bu böyledir. Şimdi depo basılıp üreticiye stokçu muamelesi yapılıyor. Depoda patates biterse şubat ve mart ayında patates mevcut fiyatı da aşar. Niğde patates üretiminin % 17’sini karşılıyor ama Niğde’de patates işleyecek tesis yok! Ürün satışı girdi fiyatını karşılarsa Niğde çiftçisi için yeterli. Aracılık ise birden çok el değişimi ile oluyor. Patateste istikrar üretim aşamasında sağlanırsa sorun kalmaz” dedi.
Yorum Yazın