Şekerbank

Gürer: “Maliyetler katladı, üretici kaygılı”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gürer: “Maliyetler katladı, üretici kaygılı”
Cumhuriyet Halk Partisi(CHP)Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e dert yanan çiçek üreticisi, maliyetlerin ikiye katlandığını ve tarımsal sulama amaçlı kullandıkları elektrik ücretine bile güç yetiremediklerini belirtti.

CHP Milletvekili Gürer, çiçekçilik ve fide üretiminde ön plana çıkan Bayındır ilçesine bağlı Canlı beldesinde üreticilerin sorun ve taleplerini dinledi. 

ÇİÇEK ÜRETİCİSİ GÜRER’E DERT YANDI 

Kendi tarlasında çiçekçilik ve fidecilik yaptığını belirten Ramazan Dişkaya, yaşadığı sorunları CHP Milletvekili Gürer’e anlattı. Dişkaya, girdi maliyetlerindeki artışın fide üreticileri ve çiçekçileri de bitme noktasına getirdiğini  söyledi. 

SAKSI ÜCRETLERİ BİLE İKİ KAT ARTTI 

Gübre, mazot fiyatlarındaki artışın yanı sıra, yer altından elektrikle çekilen su maliyetinin de katlandığını anlatan çiçek üreticisi Dişkaya, girdi maliyetlerinin yüzde 100’ün üzerinde arttığını, geçen yıl 1 lira olan çiçek saksısının 1 lira 75 kuruş ila 2 lira aralığına, 30 kuruş olan küçük çiçek saksısının da 60 kuruşa çıktığını belirtti.

TARIM KREDİ KOOPERATİFİ ÇİFTÇİYİ BİTİRECEK 

Sattıkları ürünün yerine yenisini koyamadıklarını, bu nedenle de bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarını ödeyemediklerini belirten çiçek üreticisi, “Bu kasabada tarım kredi kooperatifine borcunu ödeyemeyen çok üretici var. Adeta Tarım Kredi Kooperatifi ile ortak olduk. Bu ay sonuna kadar ödenmeyen borçlar için yeniden haciz işlemi başlatılacak. Tarım Kredi Kooperatifi burada insanları bitirecek” dedi. 

DAHA ÖNCE BÖYLESİNİ HİÇ GÖRMEDİK 

2014 yılında emekli olduktan sonra çiçek üreticiliğine başladığını ve aldığı maaşı da bu amaçla kullandığını ifade eden Ramazan Dişkaya, “Ne bu işe başladığım 2014’ten bu yana ne de çocukluğumdan bu yana çiçekçilik ve fidecilik açısından bu kadar sorunlu bir dönem görmedim ve yaşamadım. Maliyetler bir yılda 2 kat arttı” diye konuştu.

ELEKTRİK FATURASINA BİR ASGARİ ÜCRET ÖDÜYORUZ 

Tarımsal sulamada kullandığı elektrik ücretine bile yetişemedikleri anlatan üretici, burada 1 dönüm alan için yaklaşık 1 asgari ücret düzeyinde elektrik parası ödemek zorunda kaldıklarını ifade etti. 

Yeraltı sularının çekildiğini, bölgede baraj ve gölet olmadığı için de elektrikle  yeraltından su çıkarmak zorunda kaldıklarını anlatan üretici Dişkaya,  “Memlekette üretici sahipsiz. Sizi Meclis’ten de sürekli takip ediyorum. Derdimizi, sorunumuzu anlatıyorsunuz. İktidar neden sorunlara çözüm üretmiyor .Siz sorunlarını dinleyip, gündeme getirdiğiniz için teşekkür ediyorum” dedi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise girdi maliyetlerindeki artışın, üreticiyi büyük oranda sıkıntıya soktuğunun görüldüğünü belirtti. Pandemi nedeniyle çiçek ve fide üretiminde yaşanan daralmanın etkilerinin aşılamadığını söyledi. Ayrıca çiftçi ve üreticinin kredi borç faizleri silinmesini istedi.

Gübre, mazot gibi iki katına çıkan girdi maliyetlerinin yanında yeraltından su çıkarmak için kullanılan elektrik maliyetinin de arttığına değinen  Ömer Fethi Gürer, “Tarım kesiminde besici, çiftçi sorunlu ama çiçekçilik yapan, fide üretenler de  tüm girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle sorun yaşıyor” diye konuştu.

FAİZLER ARTIYOR, SIKINTI BÜYÜYOR 

Üreticinin artık borçlarını ödeyemez duruma geldiğini kaydeden  CHP’li vekil Gürer, “Tarım sektöründe ciddi daralma var. Üretici sattığının yerine yenisini koyamadığından yakınıyor. Kredi borçlarını ödeyemeyen üreticiler, faizler arttıkça daha büyük sıkıntıya giriyor. Gübre fahiş fiyat artışı gübre kullanımını azaltıyor. Bu her üretimde verim ve rekolte kaybı demek. AKP iktidarı sorunları görüyor, çözüm üretmiyor” şeklinde konuştu. 

ANKARA’DAN AHKÂM KESMEYİN, ALANA İNİP SORUNLARI DİNLEYİN

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticilerin kesinlikle desteklenmesi, sorunlarını çözülmesi gerektiğine de değinerek, “Ankara’da koltuklarına oturup ahkam kesmekle ‘çiftçi mutlu’ demekle sorunlar çözülmüyor. Yetkililere tavsiyem; gittikleri yerde il bürokratları ile oturup, konuşup gitmesinler esas olan üreticinin üretim alanına gidip orada üretenle konuşsunlar. gelip alana çıksınlar ve sorunları yerinde görsünler” ifadelerini kullandı. 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İklim Senaryolarına Uygun Yangın Eylem Planları OluşturulmalıÖnceki Haber

İklim Senaryolarına Uygun Yangın Eylem P...

Meyve suyu ihracatı 400 milyon dolara koşuyorSonraki Haber

Meyve suyu ihracatı 400 milyon dolara ko...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar