GÜMÜŞHANE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ, İL ÖZEL İDARESİ KAYNAKLARIYLA ALDIĞI PATATES, KURU FASULYE VE YEM BİTKİLERİ TOHUMLARINI ÜRETİCİLERE DAĞITTI.
Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi kaynaklarıyla aldığı patates, kuru fasulye ve yem bitkileri tohumlarını üreticilere dağıttı.
Kurum bahçesinde düzenlenen törenle üreticilere dağıtılan sertifikalı patates tohumluğunun yüzde 60’nın Özel İdare, yüzde 40’nın üretici, yem bitkileri ve kuru fasulye tohumunda ise yüzde 100 Özel İdare katkısı bulunuyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Gümüşhane’nin bakir topraklara sahip ve sulama kaynakları açısından zengin bir il olmasına rağmen yüzde 40 oranında işlenmeyen tarım alanı mevcut olduğunu söyledi.
PATATES TOHUMLARI İLE DEKARDAKİ VERİM 5 KAT ARTACAK
Kurum olarak proje ekibiyle birlikte tarımsal faaliyetlerin nasıl artırılacağı yönünde yaptıkları çalışmaların ardından bu hedefe yönelik 8 proje oluşturduklarını kaydeden Birşen, “Patates yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması projesi çok önemli. İlimizde daha çok yerli çeşitler kullanılıyordu. Dekardaki verimleri 1-2 ton civarındaydı. Ama bizim vereceğimiz bu patates tohumlarında bölgemize uygun çeşitleri seçtik ve dekara 5 ton patates elde edilecek.” dedi.
YÜZDE 100 HİBE İLE YEM BİTKİSİ TOHUMU
Hayvancılık bakımından da Gümüşhane’nin iyi durumda olduğunu, 67 bin 600 büyükbaş, 33 bin küçükbaş hayvan bulunduğunu dile getiren Birşen, “Biz çiftçilerimize bu hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılaması için yem bitkisi tohumu sağladık. Bunu da yüzde 100 hibeli yaptık. Çoruh Havzası dediğimiz Merkez ilçe, Kürtün ve Torul’da 2 ton yonca tohumu, 6,5 ton korunga tohumu çiftçilerimize dağıtılacak. Biz bunları yüzde 100 hibe şeklinde dağıtacağız. Sizde inşallah bu tohumları toprakla buluşturup su ve gübre ile besleyeceksiniz.” diye konuştu.
“GÖÇ NEDENİYLE BOŞALAN TARIM ARAZİLERİNİ ÜRETİME KATMAK İSTİYORUZ”
Gümüşhane’nin tarımsal hasılasının bu projelerle artmasının hedeflendiğini kaydeden Birşen, şöyle konuştu: “İlimizin üretime ihtiyacı var. İlimizde birçok tarım alanı kullanılmıyor. Büyükşehirlere göç nedeniyle arazilerimiz boş. İnşallah bu alanları değerlendirerek üretime katkı sağlayacağız diye düşünüyorum.Yine ilimiz için kuru fasulye çok önemli. Gerçekten biz bunun farkında değiliz ama diğer illerde Gümüşhane fasulyesi yok satıyor. Biz istedik ki bu üretim artsın ve ticaret konu olsun, markalaşsın. Tohumluğu da kendi bölgemizden seçtik. Diğer illerden getirtmedik.”
“SİZ ÜRETTİKÇE BİZİM SİZE DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK”
Birşen, proje kapsamında üreticilere verilen tohumların ekilmesinin ardından teknik personelin sürekli üreticiyi ziyaret edeceğini, ürünleri takip edeceğini belirterek, “Bu tohumları toprakla buluşturun. Hasadına biz size geleceğiz, kayıt altına almaya geleceğiz. Desteklerimiz bundan sonra artarak devam edecek. Siz ürettikçe bizim size desteğimiz devam edecek.” dedi.
Yorum Yazın