Geliştirdiği bitkiye ve bölge özel gübrelerle tarımda yüksek verim artışına katkıda bulunan GÜBRETAŞ, bilinçli tarım eğitimlerinde bu kez çeltik üreticilerini buluşturdu. Edirne’nin İpsala ve Uzunköprü ilçelerinde düzenlenen çiftçi eğitim toplantılarına önder çiftçiler ve Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklarından 400’den fazla üretici katıldı.
GÜBRETAŞ, ar-ge ve sosyal sorumluluk çalışmalarıyla sektörde öncülüğünü sürdürüyor. Tarımsal üretimde dengeli gübreleme yoluyla verim ve kaliteyi artırmayı amaçlayan GÜBRETAŞ, toprak analiz çalışmaları sonucunda geliştirdiği Süper Çeltik ürününü de çiftçilerin hizmetine sundu.
Bilinçli tarımı yaygınlaştırmak için yıl boyunca Türkiye genelinde çiftçi eğitim toplantıları da düzenleyen GÜBRETAŞ, 4-5 Mart tarihlerinde Edirne’nin İpsala ve Uzunköprü ilçelerinde gerçekleştirilen eğitim toplantılarında ise çeltik yetiştiriciliğinde verim ve kalite artış yolları hakkında bilgileri üreticilerle paylaştı.
400’den fazla önder çiftçi ve Tarım Kredi Kooperatifleri ortağı çeltik üreticisinin katıldığı toplantılara İpsala Kaymakamı Eyyup Özdemir ve Uzunköprü Kaymakamı Kemal Yıldız’ın yanı sıra Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Halil Sürek, Tarım Kredi Kooperatifleri Tekirdağ Bölge Müdürü Rıfat Aktürk, GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı ile bölgedeki Tarım Kredi Kooperatifleri ve GÜBRETAŞ yetkilileri katıldı.
Toplantılarda GÜBRETAŞ’ın faaliyetleri ve özel gübreler konusunda bilgiler veren GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan, doğru gübrelemeyle verim ve kalite artışına dikkat çekti. GÜBRETAŞ’ın her yıl Türkiye genelinde 2 bine yakın noktada 150 bine yakın çiftçi ve ziraat mühendisine eğitimler verdiğini de vurgulayan Tahir Okutan, yeni ürün Süper Çeltik hakkında “20.20.10+5(SO3)+2(Zn) desenli Çeltik Gübresi, hem verimde hem de kalitede sağladığı avantajlarla kazancınızı arttıracak” dedi.
Tarım Kredi Kooperatifleri Tekirdağ Bölge Müdürü Rıfat Aktürk ise Türkiye’nin en önemli tarım bölgelerinden olan Trakya’da, çiftçilerin verimini ve kazancını yükseltecek hizmetler sunmak için çalıştıklarını söyledi. Bu kapsamda Tarım Kredi Kooperatifleri’nin her alanda çiftçileri desteklemeye devam ederken, kurumun iştiraki olan GÜBRETAŞ’ın da özellikle bitkiye özel gübrelerle sektör liderliğini güçlendirdiğini söyledi.
Çeltik Yetiştirme Teknikleri konusunda bir sunum yapan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Halil Sürek ise çeltik bitkisinin ihtiyaç duyduğu besin elementleri, gelişim aşamaları ve çeltik yetiştiriciliğinde dikkat edilecek uygulamalar konusunda bilgiler verdi.
Süper Çeltik gübresi fark katıyor
GÜBRETAŞ’ın bitkiye özel gübre üretme stratejisi çerçevesinde 2015 yılında piyasaya sunduğu 20.20.10+5(SO3)+2(Zn) desenli “SÜPER ÇELTİK” gübresi, hem verimde hem de kalitede sağladığı avantajlarla üreticinin kazancını artırıyor. Ekim öncesinde SÜPER ÇELTİK gübresiyle çeltik bitkisinin ihtiyaç duyduğu azot, fosfor, potasyum, kükürt ve çinko besin maddeleri toprağa verilmiş oluyor.
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte yapılan bilimsel çalışmalar sonucu ortaya çıkan SÜPER ÇELTİK, çeltiğin verim ve randıman değerlerini arttırıyor. Bileşimindeki besin maddeleri ile kuvvetli kök-salkım-başak yapısı, güçlü sapa kalkma ve iyi bir kardeşlenme meydana getirmektedir. Çeltik tarımında Çinko beslemesi çok önem taşımaktadır. Çinko eksikliğinde yapraklar dik duramaz ve yatık halde su yüzeyinde durur. İyi çinko beslemesi ile çeltik bitkisinin kuru madde oranı artar, kaliteli hasat elde edilmesini sağlanır. SÜPER ÇELTİK gübresinin bileşiminde %2 çinko ve %5 kükürt bulunmaktadır.
Yorum Yazın