0
Gübre Fabrikaları Türk Anonim Şirketi (GÜBRETAŞ), Tarım Kredi Kooperatifleri ile Tarım Bakanlığı’na bağlı Ankara’daki tarım danışmanlarını bir araya getirerek, 500 tarım danışmanı ve ziraat mühendisine bilinçli tarım eğitimi verdi. Eğitim sonunda katılımcılara sertifikaları takdim edildi.
GÜBRETAŞ, Tarım Kredi Kooperatifleri ile Tarım Bakanlığı’na bağlı Ankara’daki tarım danışmanları ve ziraat mühendislerini Holiday Inn Otel’de bir araya getirdi. İyi tarım uygulamalarının yaygınlaşması amacıyla gerçekleştirilen eğitim toplantısına Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi, GÜBRETAŞ Genel Müdürü Şükrü Kutlu, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Ankara Bölge Birliği Müdürü Veli Altunkaş, Ankara İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel katıldı. Eğitim toplantısı ve faaliyetleriyle ilgili değerlendirmede bulunan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi, “Burada bilinçli gübreleme ve gübreyle ilgili daha teknik bilgiler verilecek. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden hocamız bu konuda arkadaşlarımızı bilgilendirecekler. Bu hem çiftçinin kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatifleri ve aynı zamanda çiftçiye yerinde hizmet veren Tarım Bakanlığımızın sahadaki ziraat mühendisleri ve veterinerlerini bir araya getirdiğimiz bir program” diye konuştu.
“GÜBRETAŞ HALKIN BİR ŞİRKETİ”
GÜBRETAŞ’ın Türkiye’nin en büyük sanayi şirketlerinden birisi olduğunu kaydeden Güvendi, şöyle konuştu:
“Tarım sektöründe çiftçimizin elinin de çok önemli olan gübrenin hem üretiminde hem ithalatında önemli bir fonksiyon ifa ediyor. Sadece ürünü üretmek, ürünü ithal etmek, pazara ulaştırmak değil aynı zamanda bu ürünün kişi tarafından zamanında ve bilinçli bir şekilde kullanılmasını temin etmekte GÜBRETAŞ’ın sosyal sorumluluklarından birisi. Tabi GÜBRETAŞ Tarım Kredi Kooperatifleri’nin bir şirketi, geri kalan yüzde 25 hissesi de halka açık bir şirket. O nedenle GÜBRETAŞ halkın bir şirketi. 1 milyon çiftçiyle diğer halka açık olması sebebiyle toplumumuzun tamamının şirketi. O yüzden sadece ticari dairelerle değil, aynı zamanda sosyal sorumluluk bilinciyle de hareket eden bir şirket. Bu kapsamda Türkiye’nin her noktasında eğitimler veriyoruz. Ziraat mühendislerimize eğitimler veriyoruz. Toprak analizleri yapıyoruz. Çiftçiye, toprağa ve ürüne özgü gübreler üretiyoruz. Bu şekilde çiftçimizin ürününe bereket katmaya çalışıyoruz. Toprağımızı korumaya çalışıyoruz.”
“GÜBRETAŞ SADECE TİCARİ FAALİYETLERİYLE İLGİLENMİYOR”
GÜBRETAŞ Genel Müdürü Şükrü Kutlu ise, Ankara’daki tarım danışmanlarını ve ziraat mühendislerini bir araya getirdiklerini ifade ederek, “GÜBRETAŞ aslında bunu mütemadiyen yapıyor. Her yıl yurt çapında düzenledikleri etkinliklerle 8 binin üzerindeki tarımla ilgilenen mühendis ve veterineri bir araya getiriyor. Bu bizim için aslında bir sosyal sorumluluk projesi. GÜBRETAŞ sadece ticari faaliyetleriyle ilgilenmiyor. Aynı zamanda ülkemiz tarımının gelişmesine katkı vermek amacıyla bu tip faaliyetlerini yürütüyor. Bugün ilki güzeldi. Ankara aslında bir başkent olarak bilinir ama Ankara’nın biz burada güçlü bir tarım yönü olduğunu da gördük. Çünkü Ankara’da 500’ün üzerinde tarımla ilgilenen yüksek öğrenim görmüş ziraat mühendisi ve veteriner bugün gübre bitki beslenme üzerine bilgilendirme alacaklar. Bunları da sahaya yansıtacaklar” dedi.
GÜBRETAŞ’ın yurdun dört bir tarafından aldığı toprak numuneleriyle Türkiye Toprak Analizi Haritası çıkardığını belirten Kutlu, “Bu şu demek; hangi toprağın hangi gübreye uygun olduğunu, gübreleme yaparken daha iyi verimin nasıl sağlanacağını ispatlayan ve bunları bir data üzerinde birleştiriyor. Bu dataya girdiğiniz zaman ilgili yerdeki toprak analizine ulaşabiliyorsunuz. Bu tip faaliyetler GÜBRETAŞ’ın ülke tarımına katkı vermek amacıyla yaptığı faaliyetler. Bunları hiçbir ticari kaygı gütmeden sadece bu kadar para harcayan üreticilerimizin bunun karşılığını daha rahat elde etmelerine katkı vermek amacıyla yapıyor. Bu seneyle sınırlı değil. Biz bunu devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.
“GÜBRETAŞ’IN YATIRIM HEDEFLERİ VAR”
Kutlu, 2014 yılını GÜBRETAŞ’ın önemli bir karlılıkla kapattığını söyleyerek, şunları kaydetti:
“2015’te de üzerinde hedefler koyduk ve bu yönde çalışıyoruz. GÜBRETAŞ’ın girdisi tamamen yurt dışına bağımlı. Türkiye gübre hammaddesi açısından yoksun bir ülke. Tamamen yurt dışından ya yapılmış satın alıyor ya da hammadde satın alıyor. Döviz girdisiyle bunu satın alıyor ve üreticiye TL olarak satıyor. GÜBRETAŞ’ın yatırım hedefleri var. Bu hammadde olan ülkelerde yatırımlar yapıp daha ucuza mal etme ve çiftçimize, üreticimize, Tarım Kredi Kooperatiflerimize uygun fiyatta gübre sağlama hedeflerimiz var.”
Eğitim toplantısında GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan ‘Dünyada ve Türkiye’de Gübre Sektörü” konusuyla ilgili bir sunum yaptı. Okutan’ın ardından Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Taban “Bitki Besleme ve Gübreleme Teknikleri” konusunda sunum yaparak, katılımcıların sorularını cevapladı. GÜBRETAŞ Ankara Bölge Müdürü Fuat Kalkan’ın GÜBRETAŞ’ın ürün ve hizmetlerini anlattığı sunumun ardından katılımcılara sertifikaları verildi. Eğitime katılanlara sertifikaları, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Güvendi, GÜBRETAŞ Genel Müdürü Kutlu, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Ankara Bölge Birliği Müdürü Altunkaş ve Ankara İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Temel tarafından takdim edildi.
Yorum Yazın