Malkara Ziraat Odası Başkanı Gündüz: Fazla gübre atmaktan arazilerimiz tuzlanıyor, kireçleniyor. Aşırı gübreleme PH değerlerini bozuyor. Topraklarımızın PH değeri çok yüksek. Bunun sonucu da Trakya'da topraklarımızın çölleşmeye gittiğini gösteriyor
Malkara Ziraat Odası Başkanı Mustafa Gündüz, "Fazla gübre atmaktan arazilerimiz tuzlanıyor, kireçleniyor. Aşırı gübreleme PH değerlerini bozuyor. Topraklarımızın PH değeri çok yüksek. Bunun sonucu da Trakya'da topraklarımızın çölleşmeye gittiğini gösteriyor" dedi.
Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede 2014 yılında buğday ve ayçiçeğinin altın yılını yaşadığını, hem verimde hem de parasal olarak üreticiye kazandırdığını söyledi.
Malkara'da 290 bin dönüm ayçiçeği, 300 bin dönüm buğday, 30 bin dönüm silajlık mısır ve yem bitkisi ekildiğini belirten Gündüz, "Bir ayı aşkın bir zamandır yağış alamıyoruz. Bu da üreticimizin ektiği ayçiçeği ürününde yüzde 40'a varan verim düşüşüne neden olacaktır. Aşırı sıcaklıklardan dolayı yer yer kuraklık yaşıyoruz bu da rekolteyi etkileyecektir" diye konuştu.
Çiftçilerin toprak analizi yaptırmaları gerektiğini ve bu konuda Ziraat Odası ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ziraat mühendislerinin kendilerine yardımcı olacağını ifade eden Gündüz, daha fazla verim için bol gübrelemenin yanlış bir uygulama olduğunu bildirdi.
Gündüz, bilinçsiz gübrelemenin toprağa zarar verdiğini vurgulayarak şunları kaydetti:
"En verimli topraklar Trakya'da. Ama topraklarımızı kendimiz bitiriyoruz. Fazla gübre atmaktan arazilerimiz tuzlanıyor, kireçleniyor. Aşırı gübreleme PH değerlerini bozuyor. Topraklarımızın PH değeri çok yüksek. Bunun sonucu da Trakya'da topraklarımızın çölleşmeye gittiğini gösteriyor. Bilinçli bir çiftçilik yapmamız gerekir. Her tarla sahibi muhakkak toprak analizi yaptırması lazım. Çiftçileri bire bir bilgilendireceğiz. Yoksa ekilecek toprak kalmayacak. Topraklarımız alarm veriyor. Bilinçli çiftçilik ile topraklarımızın kurtuluş umudu var."
Yorum Yazın