Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık üreticilerini fındık zurufunun (fındık kabuğu) doğru şekilde değerlendirilmesi konusunda uyardı. Yapılan yazılı açıklamada, hasat sonrasında patozlama işlemi sırasında ortaya çıkan fındık zurufunun önemli bir organik materyal kaynağı olduğu vurgulandı.
Açıklamada, bir dekar alandan tahmini olarak 20 ila 50 kilogram arasında fındık zurufu elde edilebileceği belirtildi. Ancak bu materyalin çevre ve insan sağlığı açısından doğru şekilde yönetilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Fındık zuruflarının, yangın riski ve çevre kirliliği yaratmaması için yollar üzerinde yığın halinde bırakılmaması, patozlama işleminden sonra uygun alanlara nakledilmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca, zurufların yakılmaması gerektiği de vurgulandı.
Fındık zurufunun olgunlaşmadan fındık bahçelerinde gübre olarak kullanılmaması gerektiği belirtilerek, bu durumun külleme hastalığına zemin hazırladığı ve aflatoksin oluşumunu artırdığı uyarısında bulunuldu. Bunun yerine, zurufların kompost yapılarak doğal gübre olarak kullanılması önerildi. Kompost hazırlığı için, fındık zuruflarının bahçenin uygun bir yerinde yığın yapılarak bol su ile ıslatılması, katmanlar arasında sönmemiş kireç eklenmesi ve en az altı ay boyunca olgunlaşmasının beklenmesi gerektiği ifade edildi. Bu süreçte, zuruflarda bulunan hastalık yapıcı mikroorganizmaların da yok olacağı belirtildi.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık zurufunun doğru şekilde kullanıldığında değerli bir organik gübre kaynağı olarak üreticilere önemli katkılar sağlayacağını belirtti.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın