İçerdiği asitler ve mineraller dolayısıyla gençlik iksiri olarak da ifade edilen gilaburu bitkisinin ticari amaçlı üretilmesi için Kayseri Akkışla Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Üzüm salkımlarına benzeyen kırmızı renkte ve nohut tanesi büyüklüğünde meyvesi olan, daha çok bahçe ve tarlaların sınırlarını belirlemek için dikilen çalı şeklindeki gilaburu, 2015 yılı itibariyle Akkışla ilçesinde kapama bahçelerde ülke ekonomisine katkı sağlayacak şekilde yetiştirilmeye başlandı.
Yapılan çalışmalar kapsamında Akkışla İlçesinde gilaburu meyvesinde İl Müdürlüğü Bitkisel üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa TOKDEMİR tarafından verim kontrolü yapıldı. Kontroller esnasında yaptıkları çalışmalar ile ilgili bilgi veren Mustafa TOKDEMİR; gilaburuda kapama bahçe çalışmaları yürüterek ticari amaçla ve çiftçilere maddi gelir getirecek şekilde üretime geçtiklerini belirtti. Çalışmalar kapsamında öncelikli olarak gilaburu yetiştiriciliği hakkında çiftçilerde bilinç uyandırmak için eğitim çalışmaları düzenlediklerini ifade eden TOKDEMİR; "Küçük bir sera içerisinde köklendirme çalışmaları yaptık ve köklendirme sonunda gilaburunun Akkışla ile sınırlı kalmasını istemeyerek Kayseri'nin 16 İlçesine de kapama bahçesi yapılmak üzere ilk partide bin adet, ikinci partide ise 3 bin adet gilaburu fidesi gönderdik." dedi. Yapılan bu çalışmalar sayesinde gilaburunun sadece Kayseri'de sınırlı kalmayacağını ve şu anda Tokat Araştırma Enstitüsü ile devam eden projeleri kapsamında gilaburunun Tokat'ta, daha sonra çevre illerimiz Niğde ve Nevşehir'de yaygınlaştırılacağının altını çizen TOKDEMİR; "Bu illerimize Akkışla İlçe Müdürlüğümüz tarafından üretilen gilaburu fideleri gönderiyoruz. Bu sayede Türkiye'nin %65'ini kapsayan üretimle Akkışla ilçemiz artık Türkiye'nin her yerine gilaburu üretimi için fide ve ürün göndermeye başlayacak. Biz 2013 yılında kilosunu 50 kuruştan sattığımız gilaburunun fiyatını 2015 yılında 2 liraya yükselttik." şeklinde konuştu.
TOKDEMİR; Akkışla İlçesi kadın çiftçilerine bir gelir kaynağı oluşturan gilaburu üretiminin çok emek gerektirmediğini belirterek, gilaburuda hastalık olmadığını ve kimyasal gübrelemeye olumlu cevap vermeyen çok güzel bir ürün olduğunu; ürüne kimyasal gübre atıldığı zaman bu ürünlerin kuruduğunu ve mecburi olarak ürünün organik yapılmak zorunda olduğunu vurguladı. Çiftçilerin, özellikle kadın çiftçilerin kullanamadığı makinalı tarımın gilaburuda yapmak zorunda olmadıklarını ifade eden TOKDEMİR; "Kadın çiftçilerimiz bu üründe sadece sulama yaparak ardından Eylül-Ekim aylarında hasadına gidiyor. Hasat yapıldıktan sonra iki – üç ay salamura halinde bekletildikten sonra ürünü piyasaya salamura şeklinde piyasaya sürebiliyorlar. 2013 yılında ürünün hasat edildikten sonra tüccarlar bölgeye gelerek ürünü alıp götürüyorlardı. Gilaburu sadece nektar ve salamura olarak bilinirken şu anda gilaburunun onlarca türevini üretmeye başladık. Gilaburunun nektarını yaptırdık, gilaburu çayı yaptırdık, kadın çiftçilerimiz gilaburu pestili yapıp satmaya başladılar. Birçok ticari faaliyette bulunan firma gilaburu lokumu yaptırmaya başladı. Şu anda birçok markette gilaburunun birçok türevini görmeye başladık artık." dedi.
TOKDEMİR son olarak ORAN Kalkınma Ajansı ile beraber yapmış oldukları projeler sayesinde gilaburuyu tıbbi bitki olarak Hindistan'a ihraç etmeye başlayacaklarını belirterek bu sayede gilaburunun sadece ülkemize değil dünyaya da duyurmuş olacaklarını ifade etti.
Yorum Yazın