Şekerbank

GIDALARIMIZIN KOMPOZİSYON VERİLERİ TÜRKOMP’TA

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
GIDALARIMIZIN KOMPOZİSYON VERİLERİ TÜRKOMP’TA
TÜRKOMP TÜKETİCİYE GIDA SEÇİMİNDE REHBERLİK EDİYOR

Türkiye’nin ilk Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı başta tüketici olmak üzere gıda ve tarımdan sağlığa kadar çok sayıda sektöre internet üzerinden hizmet verecek. Kullanıcı,http://www.turkomp.gov.tr adresinden “detaylı arama” ile istediği gıdadaki enerji ve besin ögelerini kolaylıkla öğrenebilecek.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliğinde geliştirilen Türkiye’nin ilk Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı “TürKomp”; gıda, tarım ve sağlık sektörünün yanısıra başta tüketici olmak üzere üreticiler, sanayiciler, bilim adamları ve diyetisyenlere hizmet verecek bir başarıya imza attı.

Üç kuruluşun işbirliği ile toplam 12 Ar-Ge kuruluşundan 43 Ar-Ge personeli ile 4,4 milyon TL bütçe ve 4 yıllık çalışma sonunda ulusal gıda içerikleri belirlenerek bir veri tabanında toplandı. Veri tabanının oluşturulmasında, tüm Türkiye taranarak, ülkemizde üretilen ve tüketilen et, süt, meyve ve sebze ürünleri, sıvı ve katı yağlar gibi 14 farklı gıda grubundan; 582 gıda maddesine ait 105 farklı gıda bileşeni incelenerek 60 bin civarında veri kaydedildi.

Çalışmada ayrıca 53 geleneksel gıdaya ait gıda kompozisyon verileri de elde edilerek ürünlerin tarihsel kökenleriyle ilgili ait bilgi derlendi. Bu gıdalara ait üretim yöntemleri yerinde incelenerek kayıt altına alındı.

Kendi verisini üreten 7’inci ülkeyiz

Ulusal Gıda Kompozisyon veri tabanı TürKomp; ABD, Fransa, Hollanda, İngiltere, Almanya ve Danimarka’nın ardından dünyada kendi verilerini üreten 7. veri tabanı olup verilerin tamamı, uluslararası standartlarda ve güvenilir yöntemlerle elde edildi. Bu veri tabanı ile gıda kompozisyon verileri bugüne kadar başka ülkelere ait veri tabanlarından karşılanmakta iken TürKomp ile tükettiğimiz gıdalara ait daha doğru verilere ulaşma imkanı elde edilmiş oldu.

TürKomp’a; Türkçe ve İngilizce dil seçeneği ile bedelsiz olarak internet üzerinden http://www.turkomp.gov.tradresinden ulaşılabilecek.
 

TürKomp’ta veri arama

Kısaca Türkomp adıyla hizmete giren veri tabanında gıdaya, bileşene ve beslenmeye göre arama yapılabiliyor.

Gıdaya göre aramada, içeriği öğrenilmek istenen gıda maddesinin adı listeden seçilerek ya da arama kutusuna yazılarak içeriğinde bulunan tüm bileşenler görülebiliyor.

Bileşene göre (proteinler, karbonhidratlar, vitaminler, mineraller gibi)aramada gıdalar bileşen miktarına göre çoktan aza doğru sıralanıyor. Buna göre örneğin; A vitamini olan gıdaları öğrenilmek isteniyorsa bileşen kısmına A vitamini yazılarak, en fazladan en aza şeklinde sıralanmış olarak A vitamini içeren gıdalar görülebiliyor.

Beslenmeye göre aramada düşük enerjili, az yağlı, yağsız, yüksek lifli ve yüksek proteinli olarak sınıflandırılan gıdalar arasından seçim yapılabilmesine imkan tanıyor. Böylelikle, çeşitli nedenlerle beslenme tercihi yapacak olanlara rehberlik ediliyor.

Ayrıca “Gıdaları karşılaştır” bölümünde iki farklı gıda, bileşenleri yönünden, aynı ekran üzerinde karşılaştırılabilmekte, “beslenme çantası” uygulamasıyla ise seçilen birden çok gıdanın toplam enerji ve besin ögesi değerleri kolaylıkla hesaplanabiliyor.

TürKomp veri tabanının geliştirilerek sürdürülebilirliğinin sağlanması, her yıl yeni ürünler eklenmesi ve bu konuda gelen taleplerin karşılanması, Bakanlık Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından yapılıyor.

 

 

Ürün grubu

Ürün Sayısı

Ürün Grubundan Örnek Gıdalar

1

Geleneksel Gıdalar

122

Pekmez, kuru incir, pastırma, ayran, tarhana, lokum, sucuk

2

Sebze ve Ürünleri

115

Domates, biber, salatalık, fasulye, barbunya, bezelye, kabak

3

Meyve ve Ürünleri

110

Portakal, mandalina, limon, greyfurt, kayısı, üzüm, elma

4

Tahıllar ve Ürünleri

55

Arpa, buğday, çavdar, mısır, pirinç, bulgur, yulaf, ekmek,

5

Et ve Ürünleri

49

Sığır, dana, koyun, kuzu, keçi, hindi, tavuk vb. eti; sakatat,

6

Muhtelif Gıdalar

28

Maya, tuz, vanilin, kekik, çörek otu, cips, kakao, sirke,

7

Balık ve Su Ürünleri

20

Hamsi, istavrit, palamut, levrek, lüfer, kefal, mezgit, midye

8

Süt ve Ürünleri

26

Yoğurt, peynir, süt, tereyağı

9

Özel Beslenme Amaçlı Gıdalar

21

Diyabetik ürünler, glütensiz ürünler, tatlandırıcılar

10

İçecekler

19

Çay, kahve, kola, gazoz, soda, şarap, bira

11

Şeker ve Ürünleri

14

Şeker, çikolata, gofret, puding, fındık kreması, bal

12

Sıvı ve Katı Yağlar

12

Ayçiçek, mısır, fındık, kanola ve zeytinyağı, margarin

13

Yağlı Tohumlar ve Kuru Baklagiller

12

Mercimek, nohut, yer fıstığı, haşhaş tohumu, susam, çam fıstığı, keten tohumu

14

Yumurta ve Ürünleri

9

Tavuk, bıldırcın, devekuşu yumurtası, pastörize yumurta

 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gap'ta 1.8 Milyon Hektar Sulanabilir Arazi HedefleniyorÖnceki Haber

Gap'ta 1.8 Milyon Hektar Sulanabilir Ara...

Ayçiçeği üreticisine 1,1 milyon lira destekSonraki Haber

Ayçiçeği üreticisine 1,1 milyon lira des...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar