Şekerbank

Gençlik İksiri Gilaburu’da Hasat Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gençlik İksiri Gilaburu’da Hasat Yapıldı

Kayseri ​Akkışla İlçemizde yoğun olarak yetiştirilen ve Gençlik İksiri olarak bilinen Gilaburu bitkisinin hasadı yapıldı. Gilaburu üretiminde iddialı olan Akkışla İlçede gilaburu yetiştiricisi Osman ÜNER'in bahçesinde gerçekleştirdiği hasatta Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim ÜNAL incelemelerde bulundu. Üreticiden hasat ile ilgili bilgiler alan İlçe Müdürü İbrahim ÜNAL; hasadın başlaması için soğukların başlaması, gece gündüz sıcaklık farkının yüksek olması gerektiğini belirtti. Eylül ayı sonu Ekim ayı başlarında meyvelerin olgunluğa erişerek kızarırken yaprakların sarıdan yeşile dönerek bir renk cümbüşü yarattığını ve adeta meyvenin albenisine katkı sağlayacağını söyledi. ÜNAL, Gilaburuda İlçe Müdürlüğü olarak 30  m² kapalı sera içerisinde perlite bir yıllık sürgünlerden çelikleme yolu ile üretim yaptıklarını belirterek şunları kaydetti: "Yetiştiricilerimiz geleneksel yöntemlerle de toprağa daldırma yöntemiyle fidan yetiştirmektedir. İlçe Müdürlüğümüz tarafından üretilen fidanlardan, Bünyan ve Özvatan İlçe Müdürlüğümüz kontrolündeki kapama gilaburu bahçesine 400-500 adet verilerek ilerleyen yıllarda üretime katkı sağlanacaktır."

Gilaburu üretiminde hiçbir kimyasal madde kullanılmadığını, sadece toprak ve su ile tamamen organik yetiştirildiğinin altını çizen İlçe Müdürü Ünal; İlçe Merkez ve Kululu Mahallelerinde yoğun olarak gilaburu yetiştirildiğini ve yıllık üretimin 800 tonu aştığını belirtti.

Akkışla İlçesi çiftçilerinden Osman ÜNER ise bahçesinde yaptığı hasat esnasında gilaburu bitkisi hakkında bilgi verdi. ÜNER; gilaburu bitkisinin kökeninin Orta Asya olduğunu ve karasal iklime sahip her bölgede yetiştiriciliğinin gerçekleştirilebileceğini söyledi. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde gilaburu bitkisine 'Gül Ebru' dendiğini ve yöreye göre de bitki isminin farklılık gösterebildiğini ifade eden ÜNER; hasat edilen gilaburuları salamura haline getirerek Nisan – Mayıs ayına kadar içerisindeki acımsı tadın giderilmesi için bu şekilde beklettiklerini belirtti. Bekletilen salamuraların zamanı geldiğinde suyunun sıkılarak tüketilebileceğini söyleyen ÜNER; şeker hastalığında, böbrek taşlarının düşürülmesinde ve kalp damar rahatsızlıklarında şifa olarak kullanılabileceğini vurguladı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kenevir Üretimi 19 İlde YasallaştıÖnceki Haber

Kenevir Üretimi 19 İlde Yasallaştı

Genç Çiftçilere 30 Bin TL Hibe Destekleri Ödenmeye BaşlandıSonraki Haber

Genç Çiftçilere 30 Bin TL Hibe Destekler...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar