Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertan Taşkavak, çipura ve levrek yetiştiriciliğinde dünya, alabalıkta ise Avrupa birinciliğini elde eden Türkiye'de, 5 yıl içinde sofralara ulaşan balığın yüzde 60'ının çiftliklerden sağlanacağını belirtti.
Prof. Dr. Taşkavak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel iklim değişikliği, yetiştirme teknolojisinin ilerlemesi gibi faktörlere bağlı olarak balık avcılığında düşüş, yetiştiriciliğinde ise yükseliş olduğunu belirtti.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO), 2018 yılında dünyadaki balık tüketiminin yarısının yetiştiricilikten sağlanacağına ilişkin tahminde bulunduğunu hatırlatan Taşkavak, bu oranın Türkiye'de çok daha önce yakalanacağını söyledi.
Taşkavak, su ürünlerine ilişkin rakamlara bakıldığında 2014 yılında toplam balık üretiminin 540 bin ton olduğunu, bunun da 235 bininin yetiştiricilikten elde edildiğini kaydederek, "Çipura ve levrek yetiştiriciliğinde dünya birincisiyiz, alabalıkta ise Avrupa lideri. Balığımızın yüzde 80'i ihraç ediyoruz. O kadar fazla alabalık ihraç ediyoruz ki Danimarka Türkiye'yi 'iç piyasadan daha ucuza satıyorsun' diye suçluyor ancak antidamping yasalarıyla bile Türk balık yetiştiriciliğinin önünde durmaları mümkün değil."
- Türk sofralarında çiftlik balığının yükselişi
EÜ Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Yıldırım Korkut da FAO tahmininin iç piyasada birkaç yıl erken yakalanacağını, son yıllarda yetiştirilen balık miktarının avlanana yaklaştığını söyledi.
Kültür balığının lezzet ve besin değeri açısından daha fakir olmadığını vurgulayan Korkut, "Türkiye'de 5 yıl içinde soframıza gelen balıkların yüzde 60'ı yetiştiricilikten sağlanacak, zamanla bu oran yüzde 70-80'lere çıkacak" diye konuştu.
Balık yetiştiriciliğinde Türkiye'nin dünyada yükselen bir trend yakaladığına değinen Korkut, sadece balık üretiminde değil üretim teknolojisinde, balık yeminde de ihracatın söz konusu olduğunu anlattı.
- Yeni kültür balıkları yolda
Ali Yıldırım Korkut, levrek, çipura ve alabalık dışında yeni kültür balıklarının da piyasaya yavaş yavaş girmeye başladığını, bazı balık türlerine ilişkin araştırmaların da sürdüğünü belirtti.
Sinarit, sivri burun karagöz, mercan gibi türlerin kültür balığı olarak marketlerde yerini aldığını dile getiren Korkut, kalkan ve havyar üretiminde tercih edilen Mersin balığının da ticari olarak kullanılabilecek durumda olduğunu kaydetti.
Yetiştiricilikte yeni balık türlerinin de gündemde olduğunu söyleyen Korkut, "Orfoz, lagos da kültüre edilip piyasaya çıkacak şekilde araştırılıyor. Deneme aşamasını geçti. Yetiştirme açısından bir sorun yok ancak ticari olarak getirisinin olup olmadığı araştırılıyor" dedi.
Yorum Yazın