Şekerbank

Geç Gelen Yağmur Patates Üreticisini Vurdu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Geç Gelen Yağmur Patates Üreticisini Vurdu
Patatesiyle ünlü Ödemiş’te üretici, güz sezonunu zararla kapatırken bahar dönemi için de hava şartlarından dolayı ekim yapamıyor.

Patatesiyle ünlü Ödemiş'te üretici, güz sezonunu zararla kapatırken bahar dönemi için de hava şartlarından dolayı ekim yapamıyor.

Ödemiş ilçesinde çiftçi, yağmurun verdiği etki ile tarlalara giremediklerinden, bahar dönemi için patates ekiminin geç kaldığından yakındı. Ocak ayında bahar dönemi patateslerinin ekilmesi gerektiğini söyleyen çiftçi Sefa Özal, yağmurdan dolayı göle dönen tarlalarına giremediklerini belirtti.

Güz patatesi hasat dönemini zararla kapattıklarını dile getiren Özal, "Sonra başlayan kış mevsimi üreticiyi sıkıntıya sokmuş durumda. Güz patatesi hasadını yapamadığımız tarlalara yağmurdan dolayı giremiyoruz, toprak altında kalan ürünü hasat edemiyoruz. Şu günlerde bahar dönemi için ekim yapmamız gerekirken ekimlere başlayamıyoruz" dedi.

"TARLALARIMIZ GÖLE DÖNDÜ"

Geç gelen yağmurdan dolayı tarlalarının göle döndüğünü anlatan Özal, "Ocak ayının bugünlerinde patatesimizi ekmek zorundayız. Bugünlerde ekilen patates önce toprağa uyumunu sağlayacak, sonra uyanacak, daha sonra da çimlenme dönemini yaşayacak. Mevsimlerin dengesiz gitmesinden dolayı üretimde zorlanıyoruz. Geç ekilen patates önümüzdeki aylarda sıcak havanın etkisi ile kendini geliştiremeden kökeni işlevsiz hale geliyor. Bu durumda patatesin tonaj yapmamasına neden oluyor. Tonaj olmadığında da zarara uğramış oluyoruz" diye konuştu.

"GİRDİLERİMİZ ÇOK YÜKSEK"

Hemen her yıl 30 dönüm patates ektiklerini söyleyen Sefa Özal, sözlerini şöyle tamamladı: "Üretici olarak girdilerimiz çok yüksek. Tarla kirası, elektrik, işçilik, tohum, gübre ve ilaç girdilerini ortaya koyduğumuzda 1 dönümde patatesi yetiştirmenin maliyeti 2 bin TL'ye dayanıyor. Patates, güz döneminde 35 kuruşa kadar düştü. Üretici güz döneminde komple zarar etti. Bu durumun yaşanmaması için patates üreticisinin sahip çıkılmasını istiyorum. Aldığımız tohum 2 TL ile 4 TL arasında değişiyor. Tarım KrediKooperatifleri ve bankalara borcumuzu ödeyemiyoruz. Üreticinin malı para etsin. Patateste yurt dışı ihracat kapıları açılsın. Ürün bahar döneminde de güz döneminde de kendisini kurtarsın."

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Didim Ziraat Odası 2016 Yılı Beklentilerini AçıkladıÖnceki Haber

Didim Ziraat Odası 2016 Yılı Beklentiler...

Canlı Hayvan Taşıma Yönetmeliği DeğiştiSonraki Haber

Canlı Hayvan Taşıma Yönetmeliği Değişti

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar