Bu analizlere bağlı olarak geliştirilecek Stratejik Müdahale Yol Haritası, Suriyeliler ve kırılgan ev sahibi topluluklar için tarımsal istihdama erişimi artıracak projelere ışık olacak.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen “Türkiyedeki Mülteciler ve Ev Sahibi Toplum için Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi (PEP)” programı kapsamında Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) ile önemli bir çalışmaya imza atıyor.
“Suriye Krizinin Etkileri Bağlamında Adana ve Gaziantep İllerinde Gıda ve Tarım Sektörünün Kapsamlı Analizi” projesi kapsamında Adana ve Gaziantep illerinde öne çıkan tarımsal değer zincirlerinde üretim ve ticaret kapasitelerinin kapsamlı birer analizi yapılıyor. Proje sonunda bu illerdeki tarımsal üretim ve ticaret kapasitelerinin analizini içeren görünüm raporlarına ek olarak, Suriye krizinin etkilerini azaltmayı hedefleyen, özellikle istihdamı ve geçim kaynaklarına erişimi arttırmaya odaklanan, müdehaleler için Stratejik Müdehale Yol Haritası hazırlanacak.
Bu kapsamda proje paydaşlarının değerli görüşlerini almak üzere planlanan odak grup görüşmelerine 14 ve 15 Haziran tarihlerinde Adana ve Gaziantep illerinde Tarımsal Üretim Odak grup görüşmeleri ile başlandı. Odak grup görüşmelerine Tarım Ticareti ve İhracatı, Tarımsal Örgütlenme, Tarımsal İstihdam, Tarım İşçileri ve Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler gibi önemli konularla Haziran ayı boyunca her iki ilde de devam edilecek.
Görüşmelerde katılımcılara Suriye krizinin ve Covid-19 pandemisinin sektöre etkilerinden, tarımsal üretimdeki temel sorunlara, üretimde iklimsel etkilerden, ekonomik ürünler ve modellemelere, ihracat ve üretim zorluklarına kadar sektörü ilgilendiren tüm konlarda görüşleri ve düşünceleri soruluyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli bir şekilde yürütülen projeyle Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin (GKAS) ve Suriye krizinden etkilenen kırılgan ev sahibi toplulukların istihdam olanaklarını geliştirmek, geçim kaynaklarına erişimini artırmak, yoksulluğunu azaltmak ve gıda güvencesini temin etmek gibi amaçlarla geliştirilecek program veya projelere kanıt ve veri sunmak hedefleniyor.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın